torsdag 9 juli 2009

Vinst före säkerhet




Ytterligare ett område skall öppnas för konkurrens, den här gången bilprovningen. Regeringen har nämligen beslutat sig för att avskaffa monopolet på fordonsbesiktning från och med den 1 juli 2010. Regeringens hoppas att detta kommer att gynna de svenska fordonsägarna. Det är mycket möjligt att de kan bli fler ställen där man kan besiktiga bilen och andra öppettider.
Men bilbesiktningen handlar också om trafiksäkerhet Risken är överhängande att vi får samma problem som har hänt på utbildningsområdet. Höga betyg har blivit ett sätt för vissa friskolor att locka till sig elever med. Fler elever betyder bättre ekonomi och högre vinst. Självklart hade det här varit bra om betygen också hade motsvarats av högre kunskap. Tyvärr så är det inte riktigt så utan många lärare har vittnat om hur rektorer har pressat dem att sätta höga betyg.
Samma mekanism kommer givetvis att verka på den konkurrensutsatta bilprovningsmarknaden. Ett ryckte om att det är lätt att få sin bil godkänd på ett visst ställe kommer givetvis att generera kunder. Slutresultatet blir privat vinst och sämre trafiksäkerhet.

Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar