fredag 17 juli 2009

Svininfluensan



När bankväsendet började krisa för ett år sen var Reinfeldt regeringen snabb med att ta fram ett gigantiska stödpaket. Miljarder av våra skattepengar spenderas nu på att rädda sönder spekulerade banker. Allt för att hindra en nationell kredit katastrof enligt regeringen.
Nu står vi inför ett annat stort problem som kommer att drabba en stor del av befolkningen, nämligen svininfluensan. Landstingen beräknar att det kommer att kosta mellan 2 till 3 miljarder att vaccinera befolkningen. Landsting som redan idag går på knäna ekonomiskt. Landsting som tvingas avskeda personal och driver de kvarvarande att slita ännu hårdare. Patientsäkerheten hotas nu på många ställen. När landstingen ber regeringen om extra stöd till massvaccination av befolkningen svarar folkhälsoministern Maria Larson: "Det blir inga extra pengar till landstingen för höstens massvaccineringar. Staten har redan betalat för den så kallade pandemigarantin — avtalet med vaccintillverkaren — och landstingen har nu hela ansvaret för att genomföra vaccinationerna",
Till bankerna fanns det pengar men till sjukvården är det stopp. Risken är nu att landstingen kommer att kräva att vårdtagarna betalar upp till 600 kronor för vaccinet. Som Röda Malmö skriver: Hur den fattige än vänder sig har hon rumpan bak. Om man inte vaccinerar sig riskerar man att bli sjuk, drabbas av karensdag och stort inkomstbortfall (en veckas sjukfrånvaro gräver stora hål i börsen när man har små marginaler) och i värsta fall, om man har nedsatt immunförsvar, kan man också råka ut för följdsjukdomar eller rent av att dö.

Vad man skall göra för att lindra effekterna av svininfluensan kan man diskutera. Men minsta anständighets nivå är att staten tar på sig kostnaderna för vaccinationen. Risken är annars att de ekonomiska påfrestningarna som kommer att drabba vården och omsorgen kommer att bli ett långt större problem än influensans faktiska framfart.


Henrik

http://rodamalmo.blogspot.com/2009/07/staten-ska-betala.html
http:
//svt.se/2.33538/1.1625888/miljardkostnad_for_massvaccinering

http://www.sr.se/cgi-bin/blekinge/nyheter/artikel.asp?artikel=2971056
https://www.riksgalden.se/templates/RGK_Templates/NewsPage____17689.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar