tisdag 7 juli 2009

Det skall löna sig att arbeta!
Folkpartiledaren Jan Björklund vill att lönen för ungdomar under 21 år skall halveras för att underlätta för ungdomar att få jobb. Så här motiverar han sitt lönesänkningsförslag ”Det är bättre att en 19-åring har en lön om än lägre än att tvingas leva på socialbidrag”.
Jag har kollat upp vad ungdomar tjänar idag i några typiska ungdomsjobb.

Detaljhandeln, Kassapersonal på H&M eller Maxi -20900 Kr/mån
Köks- och restaurangbiträden, McDonald’s -17600
Vård- och omsorgspersonal, sjukvårdsbiträde -17800
Fastighetsarbetare -19500

Om folkpartiet skulle få igenom sitt förslag så skulle ungdomarna tjäna 9 till 10000 kronor i månaden före skatt. En lön på ca 10000 kronor i månaden före skatt gör att man får ut ca 8000 kronor efter skatt. 8000 kronor att leva på i månaden under förutsättning att man lyckas få en heltidstjänst. Inom vården och på t.ex. McDonald’s finns det få heltidstjänster.
Går det att leva på 8000kr i månaden? Här kommer en liten ofullständig budget
Lediga bostäder i Hässleholm
Blocket förvaltning - 1 rum och kök 21 kvm 3256/mån
Norens fastigheter - 2 rum och kök 71kvm 5864/mån
Hässleholmsbyggen - 1 rum och kök 48 m² 3146/mån
Hässleholmsbyggen - 1 rum och kök 29,3 m² 1952/mån

Det finns ett par billiga mini lägenheter i Hässleholm men de lär knappast räcka till alla ungdomar som söker ett eget boende. Det är svårt att hitta lägenheter i Hässleholm under 4000 kronor i månaden. Jag undra var Jan Björklund har tänkt att alla ungdomar skall bo?
Senast jag var inne på Maxi så hade de inte speciella matpriser för ungdomar. De får snällt betala lika mycket för mjölken som jag och Björklund.
Utöver mat och hyra så vill säkert ungdomarna och omgivningen att de skall ha kläder på sig och även sköta sin personliga hygien och det är inte gratis. Telefon är också bra att ha, busskort så man kan ta sig till jobbet underlättar helt klart. Hemförsäkring är däremot inte nödvändigt, tjänar man 8000 kr i månaden så har man nog ingenting att försäkra. Nöjen och semester är också något där det går att hitta billiga alternativ, t.ex. Planka in på Siesta eller en fotvandring runt Finjasjön.

Skämt åsido det går inte att leva på Björklunds förslag. (Själv tjänar han över 100 000 kronor i månaden)
I förslaget ingår också att anställningstryggheten tas bort så att det blir möjligt att avskeda ungdomarna när som helst. I praktiken innebär det att de kommer att få sparken lagom till att de fyller 21 år. Då kan arbetsgivaren anställa en ny 19 åring för en svältlön - och den tidigare anställde blir arbetslös och får då 80 % av sin tidigare lön i arbetslöshetsersättning. Vidrigare ungdomspolitik får man leta efter.
Bloggaren Andrea Dorina har ett vettigt förslag: Det är ännu bättre om nittonåringen har en vettig lön än vare sig lägsta ingångslön, en extralåg lärlingslön eller soc. Svenska arbetare har inte särskilt höga löner, det vet alla som har det tvivelaktiga nöjet att betala räkningar i slutet av månaden. Även erfarna arbetare inom servicesektorn får ynkligt betalt, de som ännu har jobb i verkstadsindustrin något bättre. Nittonåringar utan arbetslivserfarenhet erbjuds verkligen inte några onödigt höga löner.

Helt riktigt - det skall löna sig att arbeta
Henrik


http://babord.wordpress.com/2009/06/29/bjorklund-pissar-pa-sveriges-ungdomar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar