onsdag 10 oktober 2012

Seger för opinionen!Här får vi svart på vitt vad privatiseringarna kostar. Minst 1000 kronor i hyra per lägenhet.  Troligtvis ännu mer – tror inte kunskapsporten går helt lottlös från den här affären. Enligt tidigare artiklar i Norra Skåne så beräknades byggkostnaderna till ca 130 miljoner.  http://www.nsk.se/article/20100714/HASSLEHOLM/707149958/-/sa-har-ska-det-nya--landmarket-byggas
Om det är före eller efter statsbidragen vet jag inte men Joakim Ollen och Kunskapsporten har nog inte gjort en dålig affär i dag. Nu får Kunskapsporten 160 miljoner plus intäkterna från försäljningen av ägarlägenheterna längst upp. Det beräknas inbringa ca 24 miljoner (6 x 4 miljoner). Troligtvis så går de inte att sälja för 24 miljoner men ytterligare grädde på moset blir det hur som helst för kunskapsporten.  Obegripligt att kommunen inte pressade ner priset ännu mer! Att Urban Widmark är beredd att betala 160 miljoner till Kunskapsporten förstår jag – men att vänsterpartiet och socialdemokraterna går med på det är otroligt. Det behövs en rejäl revision av  hela den här affären.
Får hoppas att detta sätter stopp för ytterligare privatiseringar i kommunen. Trygghetsboendet är ett tydligt exempel på vad privatiseringarna kostar för skattebetalarna och hyresgästerna. Allt snack om att privatdriven välfärd skulle vara billigar och effektivare har visat sig var felaktigt. Nu är det dags att gå vidare och återta Kaptensgården och Ekegården också.
Men de som skall ha äran för att  kommunstyrelsen tvingats att tänka om är alla de som har protesterat mot Urban Widmarks privatiseringspolitik.
Henrik

3 kommentarer:

 1. Kommunen köper bygget för byggkostnaderna och dessa är revisorsgranskade på 180 miljoner. Från detta dras ifrån 20 miljoner för lyxlägenheterna överst. Dessa har Hässleholmsbyggen bedömt som mycket svåra att bygga om till trygghetsboende och att de som hyresrätter skulle hamna på en hyresnivå som blev orimlig.
  Vi socialdemokrater har med näbbar och klor slagits mot denna skumraskaffär med moderaternas partivän Ollén och vårt oppositionsråd Tommy gick tom så långt att han slogs mot affären juridiskt.
  Som vanligt skriver Önell och Nsk bara om högeralliansen och bilden på Widmark och Wiberg utan Tommy, (som varit upphovet och den drivande för att denna denna uppgörelse skulle komma till stånd), visar bara än mer på hur Nsk även på nyhetsplats hjälper sina allianskompisar och då främst Wiberg fram i media!
  Här står vi på samma sida och behöver ine slåss mot varandra Henrik :-)
  Pelle Svensson (S)
  Hässleholm

  SvaraRadera
 2. Hej Pelle! Idag är det en glädjens dag - Urban och alliansen privatiseringspolitik har åkt på ett jättebakslag. Utgår från att du är lika glad som jag. Pensionärerna är nog också glada - de slipper betala ca en miljon av sina skattade pengar till Kunskapsportens vinst. I alla falla om man räknar på uppgifterna i tidningen. 74 lägenheter X 12 månader x 1000kronor = 888000kronor/år.
  Att anmäla försäljningen av Kaptensgården och Ekegården är nog det bästa som Tommy L har gjort den här mandatperioden.
  Men jag har ett par frågor som du kanske kan besvara och som inte finns med i din uträkning.. Det utgår statsbidrag till byggandet av trygghetsboenden. Hur mycket handlar det om när det gäller "Urbans Pinne"? Har dessa bidrag redan betalats ut till Kunskapsporten eller kommer de nu att betalas ut till Hässleholms kommun? Behöver svar på dessa frågor för att bedöma om det här är en bra affär för kommunen.
  Men en sak som är bra är att kommunen slipper ansvaret för de sanslöst prissatta ägarlägenheterna.

  Nu gäller det bara att återta de övriga äldreboendena och John Bauer.
  Henrik
  PS jag får ringa tryckeriet och avbeställa lördagens flygblad - de har blivit lite inaktuella:) DS

  SvaraRadera
 3. Hejsan Henrik,
  Jo här är vi helt överens och jag delar fullt ut din glädje i att deras privatiseringspolitik går på pumpen. Vi fårett objektivt exempel på att ett kommunalt ägande sänker radikalt hyresnivåerna!
  Jag såg siffran på det statliga bidraget, men kommer tyvärr inte ihåg storleken på beloppet...
  Pelle Svensson (S)
  Hässleholm

  SvaraRadera