lördag 27 oktober 2012

Hässleholm: Efter protester måste kommunen ta över äldreboende

Artikel i Internationalen
 
 
Pensionärernas hyra skulle ha blivit högre än pensionen.  Nu kan hyran sänkas med minst 1 000 kronor.  ”Hela privatiseringspolitiken är allvarligt skadskjuten i Hässleholm”, säger Henrik Hedman från Socialistiska Partiet.
Efter en massiv kritikstorm har Hässleholms kommun nu i oktober beslutat att köpa upp och ta över det nybyggda privata trygghetsboendet ”Hässleholmsporten”.
– Hela privatiseringspolitiken är allvarligt skadskjuten i Hässleholm, säger Henrik Hedman från Socialistiska partiet.
– Borgerligheten är småskakad här nu, och folk som röstat borgerligt säger att ”det är sista gången jag röstar på moderaterna i lokalval”, berättar han.
Den femton våningar höga ”Hässleholmsporten” som precis har blivit färdigbygd, uppfördes av det privata företaget Kungsporten AB som sponsrats av de borgerliga politikerna i Hässleholm genom att kommunen skrev på ett blockhyresavtal att hyra alla lägenheter i 15 år.
De 74 lägenheterna i det så kallade trygghetsboendet är till för pensionärer, men det visade sig att hyran skulle hamna på mellan 10 och 12 000 kronor i månaden, och snittpensionen i Hässleholm är 10 000 kronor.
– Det var ingen som kunde flytta in för pensionärerna hade inte råd, säger Henrik Hedman.
Proteströrelsen mot ”Hässleholmsporten” började i våras när hyresnivåerna blev kända och följdes av en växande kritik mot kommunstyrelsens ordförande moderaten Urban Widmark.
– Det blev en stor upprördhet från framför allt pensionärsorganisationer som gick till politikerna och media och det blev en riktig insändarstorm i lokalpressen, säger Henrik Hedman.
Protesterna ledde till sist till att den borgerliga alliansen backade och beslutade att det kommunala bostadsbolaget AB Hässleholmsbyggen ska köpa upp ”Hässleholmsporten” för 161 miljoner.
– Det är ett exempel på framgångsrik småstadspolitik. Det hölls inga demonstrationer på gatorna, utan istället pratade folk med varandra i kön till ICA och med sina grannar och så växte proteströrelsen fram, förklarar Henrik Hedman.
Socialistiska partiet försökte också dra sitt strå till stacken genom att sätta upp affischer och dela ut flygblad. Men Henrik Hedman påpekar att den övriga politiska oppositionen inte deltog. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och även Sverigedemokraterna hade röstat emot att kommunen skulle sponsra Kungsportens bygge.
– Men nu var alla tysta, trots att de hade öppet mål, säger han.
Hyran för de pensionärer som vill flytta in i det återkommunaliserade trygghetsboendet kommer nu att bli minst en tusenlapp lägre, vilket ger sammanlagd hyressänkningen på runt en miljon kronor om året.
– En miljon går alltså att spara på att driva det kommunalt istället för privat, vilket ger en tydlig siffra på hur mycket mer privatiseringarna kostar för folk, säger Henrik Hedman.
– Det blir billigare att återkommunalisera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar