tisdag 31 maj 2011

En av mina favoritreportrar har dödats








Syed Saleem Shahzad, journalist för Asia Times i Pakistan har mördats. Jag har i flera år följt hans fantastiska rapportering från Pakistan och Afghanistan. Det finns ingen reporter som ens kom i närheten av hans kunskaper om konflikten i Afghanistan. De är med stor sorg som jag motar beskedet om att han har mördats. Det är reportrar som Syed Saleem Shahzad som gjort att jag fortfarande har ett visst hopp för journalister. En ivrig faktasökande reporter som inte skydde något för att förmedla sina insikter till oss trogna läsare av hans artiklar i Asia Times. Hoppas att mördarna hittas och döms - men vi skall inte ha för stort hopp om det - finns en stor risk att säkerhetstjänsten i Pakistan ligger bakom mordet. Vila i frid och tack för allt



Henrik

länk

Ett dåligt alternativ


Mycket bra att näringslivet har börjat engagera sig i den här viktiga frågan. Något som behövs om BUNs ogenomtänkta beslut skall kunna rivas upp. Tyvärr så verkar kommunstyrelsens majoritet inte hellre förstå att deras alternativ är feltänkt.

Att ställa om industri- och hantverksprogrammet till att utbilda äldre ungdomar innebär knappast en besparing. I stället för att ungdomarna skall gå direkt från grundskolan till en utbildning som leder till arbete så menar tydligen kommunledningen att först så skall eleverna läsa något annat program i tre år. Därefter skall de sedan påbörja industriutbildningen. Betyder i praktiken att dessa ungdomar skall får tillbringa fyra till fem i gymnasiet. Ett till två extra år på gymnasiet måste rimligtvis innebära en större kostnad för oss skattebetalare än de insatser som behöver göras för att locka niorna att välja ”realistiskt” från början.

Ett annat scenario som uppkommer med denna lösning är att eleverna hänvisas till arbetsförmedlingen. Där de får tillbringa ett till två år med jobbcoacheri, cv- skrivande och andra förvarande aktiviteter.

Har också svårt att se vad kommunen ”sparar” genom att låta arbetsmarknads och kompetensenheten (AK) betala utbildningarna i stället för BUN. Både BUN och AK är kommunala verksamheter. I och för sig olika konton men det spelar ingen roll för oss skattebetalare för bägge kontona fylls på av den kommunalskatt vi betalar. Barn- och utbildningsnämndens besparing blir en kostnad för arbetsmarknadsenheten. Ett nollsummespel om man inte räknar in de kommunala och statliga kostnaderna för vad ungdomen gjorde mellan grundskolan och arbetsmarknads och kompetensenhetens insatser.

Om nu maskinerna skall vara kvar, om lärarresurserna skall vara kvar måste det vara mer ekonomiskt att ha kvar gymnasieutbildningarna och fylla upp lokalerna och lärartjänsterna med vuxenutbildning. Utan ett gymnasieprogram i ”botten” kommer verksamheten att bli ryckig. Tex arbetsförmedlingen köper in en 6 veckors svetskurs som följs av en ny svetskurs 3 veckor senare. Däremellan får lärarna fördriva tiden med att putsa maskinerna och sopa verkstadsgolvet.

Förlängd gymnasietid eller förvaring på arbetsförmedlingen som kommunledningens majoritet föreslår är inga framtidsatsningar, utan endast ett stort slöseri med skattemedel och elevernas tid.

Nu när näringslivet har vaknat och börjat engagera sig i sin framtida personalförsörjning så öppnas spännande utvecklingsmöjligheter för industri- och hantverksprogrammen. Önskar djupt att våra politiker hade modet att greppa tillfället och göra något positivt för Hässleholm i stället för den uppgivenhet och bristande framtidstro som nu dominerar.


Henrik

KB

lördag 28 maj 2011

Bilåkning i Hässleholm



Raggarkulturen lever i Hässleholm - särskilt i maj när årets stora cruising äger rum






Glada miner


Vovve, villa och Cadillac


Skall börjas i tid






Corvett
Mattsvart




Öl













Bakluckeåkningen var sällsynt i år

Raggarkultur











Försvaret?



Gul pärla




Hej!
Röstförstärkning


Polisen var närvarande

Äkta dollargrin

Ett gäng glada spättor i en amerikansk "häst"









Även små bilar deltog







Musik behövs på en bilträff




Hej då - vi ses nästa år!

Nsk
nsk