fredag 22 april 2011

Kamp för människovärdet – Stöd påskuppropet!

Det nya sjukförsäkringssystemet sjösattes den 1 juli 2008. Beslutet manglades fram i rask takt, tid för offentlig utredning och en ordentlig remissrunda fanns inte. Det vi fick var bedömning mot en fiktiv arbetsmarknad vid prövning av rätt till sjukpenning, sänkt ersättning efter en viss tid och en spark i baken ut från försäkringen vid en bortre gräns. Fram till ett halvår före riksdagsvalet 2010 sågs sjukförsäkringen som den borgerliga alliansens absolut svagaste kort. Den nyliberala offensiven hade i grunden inte förändrat en mycket bred folklig uppslutning bakom en offentlig och trygg sjukförsäkring. De rödgrönas övertag i opinionsundersökningarna rasade dock månaderna innan valet på ett för statsvetare helt obegripligt sätt. Oförmågan att föra fram ett genomgripande alternativ till alliansens politik anser vi socialister vara den främsta anledningen till valförlusten.

Efter valet tog Ulf Kristersson över som socialförsäkringsminister och möttes inledningsvis med viss respekt. ”Försäkringskassan ska inte kritiseras för det som regering och riksdag beslutar och jag ska inte yttra mig i enskilda ärenden som myndigheten prövar”, sa Kristersson som, även lovade att se över lagstiftningen. Under tiden har de nya reglerna drabbat fler och fler. Sjukskrivna som slagit i taket för max antal dagar med sjukpenning har överförts till Arbetsförmedlingen för arbetslivsintroduktion, vilket i praktiken kan innebära en timmes telefonkontakt i veckan. Efter 87 dagar kan den sjukskrivne åter ansöka om sjukpenning. Det är ett förnedrande och fruktansvärt ineffektivt användande av samhällsresurser att på detta sätt bolla människor mellan olika myndigheter, olika bidrag och olika rehabiliteringsutredare.
Mot det här inhumana regelverket växer nu en ny folkrörelse fram. Diakoner, som dagligen möter utsatta grupper, har tagit initiativ till Påskuppropet med manifestationer runt om i landet. 108 kritiska läkare kräver ”Sluta straffa våra patienter” i en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet den 30 mars. Den 11 april presenterade Kristersson de utlovade justeringarna som enbart innebär att ”lappa och laga på ett regelverk som läcker som ett såll”, enligt ett uttalande från LO. Nya diffusa undantagsregler gör att sjukskrivna inte ska överlämnas till Arbetsförmedlingen om det är ”oskäligt på grund av sjukdom”. Sjuka som inte längre kan få tidsbegränsad sjukersättning, och som saknar sjukpenninggrundande inkomst, ska få 223 kr per dag i ”särskild sjukpenning” och därmed förhoppningsvis inte vara i behov av socialbidrag.

Inget talar för att förändringarna kommer tysta Påskuppropet som har vårt fulla stöd. Det socialister har att tillföra i debatten är ett klassperspektiv och en påminnelse om att arbetarklassens styrka är när den uppträder som kollektiv. Vi kämpar också för möjligheten att vara frisk. De 108 läkarna skriver hur de ”sett hur möjligheterna att återkomma till arbetslivet krympt årtionde för årtionde.” Kampen måste därför föras på verkstadsgolv, callcenters och i offentlig sektor mot lönespridning, slimmade organisationer och uppskruvat arbetstempo – mot bemanningsföretag, ungdomslöner och osäkra arbetsförhållanden! För sex timmars arbetsdag och en bra företagshälsovård underställd fackets kontroll!

Ett enande krav är 90 procent ersättning i sjukpenning och a-kassa. Det var ersättningsnivån fram till 1980-talet. För unga arbetare idag låter väl sjukpenning utan karensdag också lika främmande. Så var det dock ända fram till 1980-talet och någon anledning till att inte återinföra det finns inte. Ett annat enande krav, för att behålla tilltron till en allmän försäkring och inte uppmuntra privata alternativ, är att höja taket för full kompensation till mer än dagens 26 750 kr i månaden. Det är hög tid att gå till storms mot regeringens inhumana högerpolitik. På måndag går vi kvinna och man ur huse och tar under påskuppropets fanor strid för människovärdet!


Nsk 1

4 kommentarer:

  1. Visst!Protestera mot detta förtryck av våra egna medborgare.Vi håller på att bli dhimmies. (Lyssna på Wafa Sultans kritik och Geert Wilders!)

    SvaraRadera
  2. Reinfeldt och hans obildade regering kommer inte att sitta kvar efter nästa val 2014.Det kommer nog också bl.a. Sverigedemokraterna att se till,för folk i detta land är så okunniga om vad som rör sig ute i Europa.En zigenarmob högg ex. ihjäl en idrottsman i Ungern.Lyssna också på förtvivlade ungerska bybor som berättar om zigenarproblemen hos dem!Sådana (kostnadsbelastande) utlänningar vill högern och vänstern ta in,och DE SKA FÅ BIDRAG (OCH TIGGA)HÄR MEN INTE VI!Var finns logiken,Henrik?Här kommer inte att finnas något till någon om Reinfeldt m.fl. får fortsätta sin terror mot svenska folkets sjukförsäkring och rättigheter att leva i VÅRT eget land och med våra egna seder, med svensk teve,utan samfinländarnas inslag.Ja,vi ska ge en rungande protest idag!

    SvaraRadera
  3. Du kan titta på Wilders YouTube-föreläsningar och tänka efter vad konsekvenserna blir av för stor invanding,mestadels bestående av okvalificerade (araber och zigenare,som inte kan anpassa sig).Vad händer med framtida välfärd,ifall de arbetsammaste svenskarna skulle få för sig att flytta utomlands,till Spanien,och inte längre bidrar till skattebasen?

    SvaraRadera
  4. Idag demonstrerar medborgare på gator och torg för en human sjukförsäkring - Sd skiter i det. De vill bara hacka på invandrarna. SD törs inte ta strid mot regeringen för en human sjukförsäkring. Det är inte invandrarna som förstör våra socialförsäkringar utan den regering som sd;s riksdagspolitiker stödjer i nästan varenda fråga.

    SvaraRadera