fredag 30 april 2010

Frisörsutbildning - Nej tack

John Bauer startar frisörprogram i Hässleholm. Något som säkert välkomnas av många ungdomar som vill bli frisörer. Tyvärr så handlar det här mer om att tjäna pengar på ungdomars framtidsdrömar än om att ta ansvar för ungdomarnas framtid. När programmet är fullt utbyggt så kommer det att utexamineras 25 frisörer årligen från JB. Det innebär att i nordost Skåne kommer det att utbildas ytterligare 250 nya frisörer det kommande decennium. Utöver de som redan utbildas i Sibbhult och Kristianstad. Tyvärr så kommer en mycket stor del av dessa ungdomars framtidsplaner att sluta i kronisk arbetslöshet. Så här skriver Arbetsförmedlingen om frisörernas framtida arbetsmarknad "Arbetslösheten ligger på en högre nivå än genomsnittet för samtliga yrken. Under 2010 bedöms arbetsmarknaden bli forsatt svag. Den höga arbetslösheten kan också kopplas till att tillgången på utbildade frisörer förblir god". Så skriver Frisörföretagarna om framtiden "Det utbildas ca 2000 frisörer för mycket varje år, det finns inte utrymme för alla på arbetsmarknaden. För erfarna och skickliga frisörer finns dock goda möjligheter att lyckas i frisörbranschen. Idag utbildas det ca 2000 frisörer om året, branschen har ett behov av ca 500 nya frisörer per år. Du har med andra ord 75% chans att bli arbetslös om du utbildar dig till frisör. Resultatet av JBs satsning för skattebetalarna är-
Först får skattebetalarna betala elevpeng till JBs arbetslöshetsutbildning. Sen får skattebetalarna betala ut olika former av arbetslöshetsstöd och i slutändan även bekosta en omskolning. Att då som JB starta ytterligare en frisörutbildning är ingenting annat än skamligt. men det är klart JB affärsidé är vinst - inte ungdomars framtid

Henrik
NSK

1 Maj





  • 1 Maj i Kristiandstad Årets tåg som går under parollen ”Jävlas inte med arbetarklassen” samlas på Domustorget kl 11.30. Tåget är ett samarrangemang mellan Vänsterpartiet, Ung Vänster, Kommunistiska partiet och Revolutionär kommunistisk ungdom.

  • Helsingborg Första maj firande samling 1430 Kärnan /Slottsparken)
  • Helsingborg Motdemonstration mot nazisterna 1330 på Stortorget
  • Lund 1800 Knut den Storers Torg
  • Malmö Samling 1100 Möllevångstorget, Avgång 1200
  • Socialdemokraterna - Hässleholm Samling 1000 stortorget avmarsch 1030
  • Vänsterpartiet i Hässleholm - manifestation i Hembygdsparken kl.15.00

tisdag 27 april 2010

Hemtjänsten raseras

Beslutet innebär att brukare med beslut om bistånd till hemtjänst i form av service i hemmet nu får rätt att välja leverantör. Ett ideologiskt beslut som inte kommer att förbättra för vare sig brukarna eller kommunen. Kostnaderna kommer att öka för nu måste kommunen bygga upp ett valsystem med blanketter, informationsbroscher och administration. Hade varit betydligt bättre att satsa pengarna på att utveckla hemtjänsten. Möjliggjort för brukarna att i högre grad välja vilken typ av stöd de vill ha, höja kompetensen så personalen blev ännu mer proffisionell och givetvis bygga ut kapicteten. Risken är nu att diverse lycksökare utan kunskap om äldres behov kommer att starta upp små privata firmor. Små firmor som endast kommer att ha möjlighet att anställa personal på deltid, inte kommer att ha råd att kompetensutveckla personalen, där personalomsättningen kommer att bli hög osv. Allt pekar på en kvalitetsförsämring - våra äldre förtjänar bättre än att utsättas för ett ideologiskt experiment.

Henrik

KB NSK NSK

måndag 26 april 2010

Ring regeringen!

Håkan Karlsson, Kristianstads Mark- och exploateringschef beskriver läget på bostadsmarknaden perfekt "Problemet är att hitta de som vågar sätta spaden i marken". Ett annat problem är att det som byggs inte är det som efterfrågas, Kristianstadsborna vill ha billiga hyreslägenheter inte villor och svindyra borätter. Borgarna i kommunen försöker lösa problemet med att "resonera med byggherrarna". Troligtvis en fin omskrivning för olika former av kommunalt stöd, billiga tomter, rabatt på anslutningsavgifter, förändringar i detaljplanen osv.
En av de stora anledningar till att det här problemet har uppkommit är faktiskt de styrande i Kristianstad. De gick till val på bland annat slopade räntebidrag till byggandet av hyresfastigheter. Resultatet ser vi nu - byggkostnaderna har blivit så höga att ingen har råd att hyra en lägenhet längre. Ett upprivande av borgarnas egen politik skulle hjälpa en hel del. För att i grunden lösa problemet behöver vi ett nytt miljonprogram för bostadsbyggande och klimatanpassning.
Henrik
KB KB KB
Bloggar 1

Pappersarbetarna kämpar för oss




Förhandlingarna har brutit samman inom pappersindustrin och idag utvidgas strejken.
Pappers avvisar reallönesänkningsavtalet och tar strid för sina medlemmars levnadstandrad. . Lönenivåerna och bemanningsfrågan är de central frågorna som parterna inte är överens om. Den vinstrika pappersbranchen vägra ge de anställda en skälig lön. De arroganta pappersdirektörerna verkar anse att produktionsöverskottet bara skall gå till chefbonusar och aktieutdelning.
En seger för pappersarbetarna skulle vara en tydlig signal till de fackförbund som ännu inte har slutit avtal att kamp lönar sig. En annan inte obetydlig effekt av bättre löneavtal är att offentliga sektorn skulle få mer skattepengar att använda till vård, omsorg och skola.

Allt stöd till strejken och för pappersarbetarnas seger!

Henrik

KB Internationalen HD NSK BLT Röda Malmö

söndag 25 april 2010

Mäktig manifestation mot kärnkraften

Tyskarna gick ut och demonstrerade mot kärnkraften i helgen. De bildade 127 kilometer lång mänskligkedja mellan kärnkradftverkena i Brunsbuttel och Krumel. Bägge verken ägs av Vattenfall. Ca 120 000 kärnkraftsmotståndare deltog. Motståndet lever fortrfarande i Europa.
Henrik

Svd








lördag 24 april 2010

Ship to Gaza

Kristina och Hasse
Sally och Hasse


Har varit ute med Palestina gruppen och samla pengar till Ship to Gaza" i dag. Nu när vårsolen har börjat värma så är det riktigt trevligt att vara ute på gator och torg och bedriva politik. Vi fick ihop ca 400kr eller en halv sjömil.

Henrik

Nybliven omslagspojke



Har blivit omslagspojke i den rikstäckande tidningen "Badmästaren". Tiviolibadet i Kristianstad ville ha en bild på vårt rolltränande kajakgäng - självklart så ställde vi upp. Tivolibadet har varit mycket positiva till oss och hjälpsamma under våra träningstillfällen i vinter.
(Kajaken med "Ormen" är min)

Debet och kredit




Den centerpartistiske riksdagskandidaten Lars-Ivar Ericsson (c) skriver på Norra Skåne debatt att det måste satsas mer på att hjälpa de hörselskadade. Han målar där upp sig som de handikappades största vän. Att hörselskadade och andra med funktionshinder behöver ökat stöd är vi överens om. Men att kräva ökat stöd till de handikappade och samtidigt föreslå minskade resurser till de som skall ge stödet är inget annat än hyckleri.
Prästen Lars-Ivar Ericsson vill sänka den statliga inkomstskatten som höginkomsttagarna betalar, utöka jobbskatteavdraget, sänka momsen för tjänsteföretag utöver de skattesänkningar som de redan har genomfört för höginkomsttagarna som t.ex. avskaffandet av förmögenhetsskatten. Det är någon som skall utföra hjälpen till de hörselskadade - det verkar som om Lars-Ivar Ericsson (c) tror att det är han "ovan där" som skall betala det.


Henrik

torsdag 22 april 2010

Tack Tolerans Hässleholm!



Daniel Höglund, folkfrontens ordförande - en looser i Hässleholm


Den eviga sanningen att kamp lönar sig har visat sig stämma än en gång. Folkfronten som storsatsade på att försöka bygga upp sig i Hässleholm har insett att de har misslyckats. Med klistermärken, affischkampanjer och en demonstration i höstas har de försökt etablera sig här i stan. Men nu har de meddelat att de inte kommer att ställa upp i kommunvalet. Motståndet blev för stort. Tolerans Hässleholms aktiviteter, öppna möten, bortstädning av deras rasistiska affischer och klistermärken och manifestationer på torget har lyckats. Givetvis tillsammans med alla Hässleholmare som inte vill ha nazister på sina gator och torg. Bra jobbat Tolerans Hässleholm!

onsdag 21 april 2010

Demonstrera i Skåne på 1 maj

MALMÖ

Socialistiska Partiet i Malmö kommer, för andra året i rad, att demonstrera med Vänsterpartiet.
Du som sympatiserar är välkommen att gå med oss i tåget. Samling sker kl 11 på Möllevångstorget. Avgång kl 12. Musikfest efteråt i Slottsparken. SP kommer att gå med egna fanor och någon banderoll. Det blir tillfälle att manifestera en anti-kapitalistisk och ekosocialistisk Första maj.
LUND

kl 12:00 samlas folk på Lund centralstation som ska åka till Helsingborg och demonstrera mot nazisterna.

kl. 18.00 SP-Lund informerar om vår klimatkampanj och demonstrerar tillsammans med stadens radikala vänster. Kom och gå med oss och delta i festligheterna! Samling Knut den Stores Torg.
KRISTIANSTAD

Våra SP-kamrater i Hässleholm kommer att gå i följande 1 maj-tåg:

kl. 11.30 samlas ett gemensamt vänstertåg på Domustorget, under parollen ”Jävlas inte med arbetarklassen”. Arrangerande grupper är: Vänsterpartiet, Ung Vänster, Kommunistiska partiet och Revolutionär kommunistisk ungdom.
HELSINGBORG:

kl. 13:30 Motdemonstration mot nazisterna på Stortorget.

kl. 14:30 samling vid Kärnan (Slottsparken) för Första Maj firande. Arrangerande grupper: Vänsterpartiet, Ung Vänster, Kurdiska Kvinnoföreningen och Palestinska kulturhuset.

tisdag 20 april 2010

Hässleholmarna lånar ut 130 miljoner till Grekland.


Riksbanken har beslutat att låna ut 2,47 miljarder Euro för att underlätta i den ekonomiska finanskrisen. 2,47 miljarder euro blir 2600 kronor för varje levande medborgar här i landet. Hässleholmarnas andel blir ca 130 miljoner. Pengar går formellt till Internationella valutafonden (IMF)som behöver dem för att kunna ge nödlån till bland annat Grekland. Gör Grekland statsbankrutt så kan vi glömma att få tillbaka dessa pengar. Detta till ett Grekland som spenderar näst mest pengar på försvaret av alla NATO länderna, endast USA lägger ut mer. Självklart så har inte den Grekiska regeringen avbrutet sina köp av stridsvagnar och stridsfartyg från Tyskland och Frankrike. Utlåningsviljan från dessa länder skulle helt klart försämras då. Vapenkramarna i den svenska regeringen ser givetvis inget problem i det här. De är som bekant beredd att använda skattebetalarnas pengar till att köpa ubåtar trots att välfärden snart är nedskuren enda in till benet.

Henrik Hedman

måndag 19 april 2010

Finns fler exempel

Dr Atul Gawade i USA lanserade för några år sedan - checklistor för åtgärder före, under och efter operationer. Resultatet blev att dödligheten minskade med 46%. Anledningen till resultatet är att vården har blivit så komplicerad att risken för missgrepp ökat markant.
Dr Gawades listor är ett exempel på hur billiga, lågteknologiska metoder för förbättringar ofta förbises i ett kapitalistiskt samhälle därför att ingen kan tjäna pengar på dem. Astra eller något annat läkemedelsbolag hade slängt checklistorna i papperskorgen därför det hade inte gått att tjäna några pengar på listidéen.
När vården blir bättre och framgångsrikare ökar behovet av checklistor. För vården blir samtidigt mer komplicerad och ingen person kan hålla allt som behövs i huvudet.
Checklistorna blir då ett sätt att för arbetslaget att hantera den kollektiva kunskapen. Men för att det skall fungera så måste arbetslaget vara jämlikt annars törs inte sjuksköterskan påpeka för kirurgen att han har glömt något eller för den delen undersköterskan till sjuksköterskan.
En slutsats av det här är att - den utveckling vi ser inom sjukvården kräver en jämlik organisation och att de stora vårdförbättringarna inte kan lösas på privatväg.

Henrik

NPR Checklista internationalen
NSK

söndag 18 april 2010

Hässleholmsbyggen måste ta sitt ansvar!


Jonnys insändare i Norra Skåne
Hässleholmsbyggen borde ta ansvar för att bygga fler och billiga lägenheter för ungdomar som vill skaffa sig ett eget boende. Sedan finns där en riktig akilleshäl till. Det är den om andrahandskontrakten som nästan aldrig övergår i förstahandskontrakt för alla dom som lever i utanförskap för att använda alliansens
ordval. Kommuninvånare som har betalningsanmärkningar av en eller annan orsak men där
det finns någon form av referens att saker och ting börjar ordna upp sig igen men där det inte finns någon som kan gå i borgen för dom. Eller så kanske där finns gamla hyresskulder som är jättegamla men personen i fråga lever ett helt annat liv i dag. Tänker berätta en historia som en mycket god vän till mig råkat ut för när det
gäller Hässleholmsbyggen. Han har levt i utanförskap med missbruk och kriminalitet
på grund av sin beroendesjukdom. Han tog tag i sin livssituation med allt vad det
innebär. Slutade missbruka och därmed slutade han att åka in och ut ur fängelse och vara kriminell. Skaffade sig en utbildning och tog hand om sin tonårsdotter som flyttade hem till honom, så en eventuell skuldsanering fick vänta! Lägenhet hade
han också ordnat men nu förhöll det sej på det viset att han varit drogfri i åtta
år och ville flytta ihop med sin tjej så dom gick till Hässleholmsbyggen och fick ett mycket dåligt bemötande av kvinnan som tog emot dom. Där fick han veta att han
hade en hyresskuld som var cirka 15 år gammal. Då förklarade han sin livssituation
i dag och att hans nuvarande hyresvärd kunde vara hans referens. Han har inte missat en enda hyra på dom åtta åren han bott där och alltid betalat i tid. Någon borgen kunde han inte trolla fram och man frågade heller inte honom om det då man inte
var intresserad. Dom flesta som levt i ett sådant här utanförskap har kanske
ofta dåliga hemförhållande. Det kanske är så att ens egna föräldrar själv
har missbruksproblem och därför inte kan borga för en eller rent av är dom döda!
Låt människor ta ansvar för sina liv och hjälp dom med det när dom visar att dom kan ta ansvar för sitt liv. Det är kanske så att även om min vän skulle bli av med sina betalningsanmärkningar så är han inte välkommen hos Hässleholmsbyggen? Så Stephan Persson du kanske borde prata med din styrelse? Uppdrag granskning har kanske inte
fel, det kanske hade sett annorlunda ut om det hade varit fler kvinnor som suttit med i styrelserna i dom kommunala bolagen Jag sitter själv med i socialnämnden.
Jonny Danielsson
Socialistiska partiet

lördag 17 april 2010

Debatt i Norra Skåne

Min insändare-debatt med Per-Åke Purk (v)


Bygg ut den offentliga sektorn – 200 000 fler jobb!

Hösten 2005 lanserade Vänsterpartiet kravet på 200 000 fler jobb i den offentliga sektorn. Det politiska etablissemanget var som väntat inte nådigt i sina fördömanden: ”tokshopping i den offentliga sektorn på framtida generationers bekostnad” och ”chockhöjning av skatterna” var några av invändningar som gjorde sig hörda. Rent allmänt stämplades förslaget som ”orealistiskt”. Lars Ohly och Vänsterpartiet slog till reträtt. I valrörelsen 2006 mumlade Ohly bara fram förslaget i bisatser och det hela drunknade i Alliansens prat om ”arbetslinjen”.

Idag – när den ekonomiska krisen drabbat Sverige, när varslen strömmar genom varje nyhetssändning och när även kommuner och landsting skär ner. Nu, när ekonomin skriker efter stimulansåtgärder och den öppna arbetslösheten i år spås närma sig 10 procent, angriper Per Åke Purk (v) Gustav Fridolin från höger när han som ende riksdagskandidat tydligt tar avstånd från nerskärningarna!

Förklaringen är att Vänsterpartiet i fikandet efter regeringstaburetter kedjat sig fast i ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – ett samarbete som kräver återhållsamhet, budgetdisciplin och marknadsunderordning. Men är kravet på 200 000 fler jobb i den offentliga sektorn verkligen i dagsläget ett utopiskt luftslott?

Nej, säger vi socialister med eftertryck. Kravet är i själva verket lätt att förklara och försvara:
Sedan 1990 har över 200 000 jobb i den offentliga sektorn gått förlorade; på grund av sänkta skatter, en omfördelning från offentlig- till privat konsumtion samt från fattig till rik. Dessutom är Sverige – med ungefär 40 procent högre BNP – trots krisen betydligt rikare idag än 1990. Varför då inte lägga pengarna på att anställa i den offentliga sektorn istället för att betala ut a-kassa och försörjningsstöd till de som har drabbats av arbetslösheten? Därtill har ett flertal undersökningar visat att svensken är villig att betala mer skatt till skola, sjukvård och omsorg. Varför då inte förbättra tjänster som svenska folket ser som så angelägna? Varför inte anställa fler och lätta något på bördan för de hårt ansträngda välfärdsarbetarna? Varför inte återställa den offentliga sektorn till 1990-års nivå?

I över 25 år har en nyliberal ekonomisk politik dränerat vårt gemensamma offentliga ägande. I över 25 år har avreglering, privatisering och skattesänkningar för den välbärgade eliten utarmat den offentliga sektorn. Det är hög tid för en kursändring. Krisen måste bli avstamp för en annan politik. Vi socialister säger 200 000 fler jobb i den offentliga sektorn!

Henrik Hedman Socialistiska Partiet



Per - Åke Purk (v) svarar:


Kompromiss är nödvändigt

I sin iver att försöka skapa sig en politisk plattform

slår Henrik Hedman vilt omkring och då speciellt

mot Vänsterpartiet som han menar har svikit

sina krav på fler jobb inom den offentliga sektorn i

ett fikande efter regeringstaburetter. Vänsterpartiet

har i motsats till Socialistiska partiet insett att om

det skall finnas en möjlighet att hindra en fortsatt

borgerlig nedmontering av den offentliga sektorn

måste det till ett regeringsskifte och för att nå dit

behövs ett samarbete mellan de rödgröna partierna.

Har då Vänsterpartiet sålt sin själ som HenrikH

antyder? Absolut inte, men om man går in i en förhandling

med syfte att att inte kompromissa, då

bör man nog överväga att inte förhandla alls.

Det antyds ofta att den som kompromissar är en

förlorare och är ett tecken på en svaghet, jag vill

hävda att en förmåga att ge och ta i ett förhandlingslägevisar

både på en mognad och styrka samt

kan i ett visst läge även vara ett ansvarstagande. Ett

samhälle utan kompromisser blir både hårt och

skoningslöst och där blir det bara en åsikt som gäller

och dit vill vi inte i Vänsterpartiet.

Av de partier som har en verklig chans att påverka

den framtida regeringspolitiken, och dit räknar

jag inte Socialistiska partiet, ärVänsterpartiet det

parti som vill överföra mest medel till kommunoch

landstingssektorn för att då bland annat öka

resurserna inom vård, skola och omsorg. Om det

sen handlar om 200 000 eller 50 000 fler jobb som

behövs får de framtida regeringsförhandlingarna

utvisa. Både jag och Fridolin kommer säkert tillsammans,

men på olika nivåer, strida för att behoven

som i dag finns skall tillgodoses, men med insikt

att oavsett hur långt vi når med våra krav blir vägen

dit ett givande och tagande.

Per-Åke Purk (V)



Mitt svar i dagens tidning:


Kompromissens förlorare

Per-Åke Purk (v) hävdar att man måste kompromissa för att uppnå resultat i politiken. Men min kritik av (v) handlar inte om att vänsterpartiet har kompromissat utan om kompromissens innehåll. En kompromiss handlar om ett givande och ett tagande. Det är nog ingen slump att Per-Åke Purk inte med ett ord nämner vad vänsterpartiet har fått igenom i kompromissen med socialdemokraterna och miljöpartiet. För i de gemensamma utspelen från den rödgröna alliansen är det svårt att hitta några verkliga vänsterkrav. Vänsterpartiet planerar att bilda regering med partier som till exempel vill höja pensionsåldern, som i grunden är positiv till vinstutdelningar i friskolor och man har även accepterat budgettaket, överskottsmålet i statsfinanserna och en oberoende riksbank. De tre hörnstenarna i de senaste decenniernas nyliberala politik. Därmed frånhänder man sig möjligheten att driva en offensiv politik för välfärdsupprustning och jobb. Per-Åke och vänsterpartiet har själv insett det och tagit bort alla konkreta välfärdskrav från sitt valmanifest och ersatt dem med tom retorik. Tyvärr är det enda som (v) har fått igenom i alliansförhandlingarna en ministerpost till Lars Ohly - kul för honom men det lär inte förbättra situationen för välfärden eller de arbetslösa. Fortsätter vänsterpartiets ledning på den här inslagna vägen så kommer vi nog få välkomna fler avhoppade vänsterpartister till Socialistiska Partiet

Henrik Hedman – Socialistiska Partiet


fortsättning följer ....?



fredag 16 april 2010

Socialistiskt första maj

Jävlas inte med arbetarklassen

Socialistiska Partiet - hässleholm deltar i det gemensamma Vänstertåget i Kristiandstad

Årets tåg som går under parollen ”Jävlas inte med arbetarklassen” samlas på Domustorget kl 11.30.

Tåget är ett samarrangemang mellan Vänsterpartiet, Ung Vänster, Kommunistiska partiet och Revolutionär kommunistisk ungdom.


Henrik


Den fackliga byråkratin kapitulerar

Av ledarred

Så har då de flesta fackförbund och arbetsköparnas organisationer skrivit under uppgörelserna i årets avtalsrörelse. Att det blir reallönesänkningar för exempelvis metallarna under det närmaste året står klart. Ändå är det inte lönenivån som stått i centrum utan arbetsköparnas rätt att hyra in bemanningsföretag till och med när uppsagda arbetare har laglig rätt till förtur för återanställning. Denna återanställningsrätt har gällt under nio månader räknat från det att du lämnat företaget. Arbetsköparna har med hjälp av bemanningsföretagen gått runt denna regel. Ibland har det blivit så att en del av de uppsagda återkommit som anställda i ett bemanningsföretag. De arbetar återigen på sin gamla arbetsplats, men de kan få gå utan varsel eller förhandling. Arbetsköparen har också genom detta agerande kunnat strunta i LAS-listan. Det är ju inte alls säkert att det är de som kommit tillbaka genom bemanningsföretaget som stod på tur enligt LAS. En inhyrd arbetares position när det gäller att stå upp för sina rättigheter är därtill betydligt försvagad. Arbetsköparna har därmed elegant underminerat årtiondens arbetsrättsliga reformer.
Metalls ledning hade inför avtalsrörelsen deklarerat att man såg mycket allvarligt på denna fråga, att det handlade om arbetsrättens grunder, och att man till och med skulle kunna tänka sig att tillgripa konfliktvapnet. Desto mer skakande är då kapitulationen. I stället för nio månader med förtur till återanställning har Metall gått med på att det enbart under sex månader ska vara “förbjudet” att ta in bemanningsföretag. Under de sex månaderna ska dock undantag även kunna göras vid tidsbegränsade produktionsuppgångar. Vilken arbetsköpare kan inte med det argumentet finna sitt kryphål.
Om företaget bryter mot förbudet att använda bemanningsföretag under de första sex månaderna blir det skadeståndsskyldigt. De arbetare som enligt LAS-listan borde återanställas ska då erhålla tre månadslöner. Om detta kan för det första sägas att det måste vara en klumpig eller mycket arrogant arbetsköpare som inte lyckas använda kryphålet med tidsbegränsad produktionsuppgång. För det andra är tre månadslöner ett billigt pris för att inte återanställa en arbetare som kanske varit fackligt aktiv eller på annat sätt inte tillräckligt följsam. Ovanpå detta får företagen dessutom frångå LAS-listan för var tredje person man återanställer. Detta är inget annat än en kraftig försämring av de arbetandes positioner. Metalls strategi borde ha varit att täppa till detta kryphål. Istället har man tagit ett stort kliv bakåt.
Detsamma gäller de andra LO-förbunden. Arbetsköparna är nöjda och har all anledning att vara det. “För första gången känner vi att vi har tagit ett steg mot ett modernare avtal”, som Dag Klackenberg på Svensk Handel sammanfattar avtalet. “Svensk Handel konstaterar stolt att rätten att bestämma i bemanningsfrågan är oinskränkt, men möjligen behäftad med en kostnad” (GP 8/4)
Den fackliga rörelsen lider av en svår byråkratisering. På central nivå styr ledare med löner flera gånger högre än medlemmarnas. Ledare som växt in i det borgerliga samhället. Inför årets avtalsuppgörelse hävdade en del borgerliga skribenter att strejk tillhörde stenåldern och var ovärdigt ett “modernt samhälle”. De fackliga ledarna uttalar sig inte så men deras agerande visar att de är främmande inför att i praktiken använda det centrala och livsviktiga vapnet som strejken är.
Under 1970-talet upplevde vi en våg av vilda strejker i Sverige. Dessa stärkte arbetarklassen i dess helhet och var också en viktig orsak till socialdemokratins arbetsrättsliga reformer. 1980 hade vi dessutom en officiell konflikt i Sverige. Metall har inte tagit ut sina medlemmar i avtalsstrejk sedan dess. En hel generation av arbetare har aldrig upplevt kamp och sammanhållning.
På samma sätt som strejkerna stärkte oss på 70-talet har frånvaron av kamp inneburit en enorm försvagning. Den fackliga ledningens rädsla för att ta upp strejkvapnet innebär en kontinuerlig försvagning av arbetarklassen. Liksom att vi förlorar terräng på specifika områden, som frågan om bemanningsföretag i år.

Internationalen KB KB E24 HD HD NSK NSK BLT BlT BLT

torsdag 15 april 2010

Det har varit kärnvapentoppmöte i Washington




Ibland säger en bild mer än tusen ord

Hallå där Jonny Danielsson…



(Lokaltidningens intervju med Jonny)





Hallå där Jonny Danielsson…
… tidigare medlem i Vänsterpartiet i Hässleholm, och ersättare i socialnämnden som nyligen har bytt parti till det lokala Socialistiska partiet med Henrik Hedman som partiordförande.

Varför har du bytt parti?
Jag upplever att det fanns ett motstånd i vänsterpartiet mot att gå ut på gator och torg för att profilera partiet. Jag tycker det är viktigt att föra en dialog med kommuninvånarna.

Vilka är det viktigaste valfrågorna?
Att stoppa utförsäljningen av statliga och kommunala bolag. Lika skatt för alla. Idag får ju inte pensionärerna del av skattesänkningen. Vi vill även ha ett kommunalt nattdagis samt att Qpoolen renoveras istället för att det byggs ett nytt badhus. Vårt parti vill även att det byggs fler billiga ungdomsbostäder samt att bostadsbolagen inte särbehandlar de som tidigare har haft ekonomiska problem men nu visar att de kan sköta sin ekonomi.



Lokaltidningen

Dumheter




Som om det inte räckte med att vara Sveriges största och rikaste bidragsstagare. Nu har Urban Widmark och Company bestämt sig för att det inte räcker utan skall skänka ytterligare pengar till en av Sveriges rikaste familjer. Inte nog med att miljonärsfamiljen inte vill betala sitt eget bröllop nu så skall de ha presenter från alla Sveriges kommuner också. Man tycker att kungen, som haft många år på sig att planera och lägga undan för denna tilldragelse i familjen, och som dessutom har en personlig förmögenhet på flera hundra miljoner, borde kunna fixa detta på egen hand.

Den sittande högerstyret skäms inte för att dalta och krypa för den bidragsberoende högdjursfamiljen. Våra skattepengar skall inte användas för att ge ”stekta sparvar” till överheten utan gå till vår gemensamma välfärd. Låt dem betala sitt bröllop själv!


Henrik

NSK

tisdag 13 april 2010

Rättvisa och frihet!

Mona Sahlin har en debattartikel i dagens DN där hon presentera delar av socialdemokraternas program. I den så använder hon ordet frihet 7 gånger och ordet (o)rättvisa 1 gång. Moderaterna har dragit igång sin förvalskampanj. Förvalskampanjens övergripande budskap är rättvisa.
snart så måste man vara professor i statskunskap för att kunna skilja dem åt.
Berglins har en fin kommentar.

Henrik

söndag 11 april 2010

Pensionsbluffen




Borgarna och socialdemokraterna vill höja pensionsåldern - de hävdar att vi måste arbeta mer för att klara välfärden och pensionerna i framtiden. När pensionärerna blir fler och lever längre och längre så kommer inte pensionssystemet att hålla är argumenten. Det här är ingenting annat en jättestor bluff.
Dagens pensioner betalas av löntagarnas pensionsavgifter. Om pensionsavgifterna är större än pensionsutbetalningarna till pensionärerna så sätts överskottet in på AP-fonderna. AP-fonderna har växt varje år sedan de infördes! Pensionssystemet har aldrig gått med underskott utan varje år så sätts ett överskott in på AP- fonderna. Det var endast under ett år under den djupa 90-tals krisen som avkastningen från AP- fonderna behövdes användas till att täcka upp pensionsinbetalningarna. Socialdemokrater och borgare har velat höja pensionsåldern de senaste 20 åren med motivering att vi inte har råd att gå i pensions så tidigt som vi nu gör. Men de har haft fel i 20 år det finns ingenting som tyder på att de kommer att få rätt de kommande 20 åren.
Vi har egentligen råd att sänka pensionsåldern.



Henrik

KB
NSK

lördag 10 april 2010

Olja!

Intressant dokumentär på svt om olja. När oljan tar slut - se den!
Henrik

Röd Lördag

Helgens flygbladsutdelning är avklarad. Nästa helg så blir det mer..
Henrik

Sverige måste dra sig ur Operation Atalanta!





”I minusgrader men i ett strålande solsken kastade fartyget loss till musik av marinens musikkår”. På den svenska försvarsmaktens hemsida målas marinens avresa till militära uppdrag utanför Somalias kust i glada färger – tårar parat med lyckönskningar och avskedssalut, nästan som den ovationsartade stämningen på många håll när Europas ungdom gav sig ut till första världskrigets slaktbänk.

Riksdagen beslutade 3 mars i år – i fullständig enighet över blockgränserna – att Sverige skulle ställa en väpnad styrka, bestående av högst 465 personer, till förfogande för EU:s marina insats utanför Somalias kust, den så kallade Operation Atalanta. Den svenska närvaron tar sin början 14 april och är tänkt att sträcka sig över högst sju månader. Under de fyra första månaderna kommer Sverige att ha ledningsansvaret för EU:s insats, som grundar sig på en resolution (1890) i FN:s säkerhetsråd. En svensk marin styrka var även förra året inblandad i ett liknande företag (se Internationalens ledare 25/09).

Somalia har med sitt strategiska läge på Afrikas horn i decennier varit offer för stormakternas cyniska spel. Redan under senare delen av 1970-talet övergödde USA och Sovjet sina respektive allierade Somalia och Etiopien med vapen. Efter en lång period av inre stridigheter störtades 1991 Somalias dåvarande diktator, Siad Barre. Efter det kastades landet in i klanstridigheter mellan rivaliserande krigsherrar, centralmakten bröt samman och USA:s militära intervention 1992-93 förvärrade situationen ytterligare..
Under 1990-talet började europeiska och asiatiska bolag att dumpa giftigt avfall utanför Somalias kust, inklusive kärnavfall. Det sönderfallande Somalia tilldelades rollen som den rika världens soptipp. I och med tsunamin 2004, då en mängd behållare av giftigt avfall sveptes upp till ytan, blev denna kriminella hantering uppenbar. FN:s miljöorganisation UNEP har rapporterat massor av förgiftningsfall bland den inhemska kustbefolkningen.

Det var också vid denna tid som det omfattande svartfisket utanför Somalias kust tog sin början. Enligt FN handlar det om hundratals fartyg, där fiskeflottor från EU-länder är rikligt representerade. Här har vi upprinnelsen till den så kallade piratverksamheten. Somaliska fiskare, som på grund av svartfisket mist sitt levebröd, kapade utländska skepp för att kräva kompensation för utfiskningen och dumpningen.
I mitten av 2000-talet, när den somaliska centralmakten stärktes i och med att organisationen De islamiska domstolarna höll på att skaffa sig kontroll över landet, minskade piratverksamheten. Efter den etiopiska invasionen sommaren 2006 – nära understödd av USA – har dock Somalia kastas ut i än värre anarki, svälten sprider sig och piratverksamheten har återigen ökat.

Det är mot denna tecknade bakgrund som närvaron av marina styrkor från bland annat EU måste ses. Stormakterna är självklart intresserade av att den omfattande transporten av bland annat olja förbi Afrikas horn inte äventyras. I FN:s säkerhetsråd talar man då med en röst och omedelbart är en resolution antagen och militära styrkor på plats.
Istället för att med massiva insatser hjälpa Somalia med att återställa dess förgiftade och ekologiskt utarmade kustlinje sätter stormakterna in marina styrkor mot det utblottade somaliska folket, samtidigt som USA ser som sin exklusiva rätt att bomba förmenta terroristfästen. Det hela är en fortsättning på den kolonialism och imperialism som under århundraden dömt Somalia till fattigdom.

Afghanistan, östra Kongo, Tchad och nu Somalia; under senare år har det blivit allt vanligare att Sverige deltar i imperialistiska militära expeditioner – i linje med det närmande till NATO och ökade militära samarbete inom EU som såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar röjt väg för.
Skrämmande nog var det således också konsensus i riksdagen om det svenska deltagandet i Operation Atalanta, inte mycket till debatt och beslutet var mer eller mindre bara en formalitet att klubba igenom. Åtminstone skulle man kunna begära att Vänsterpartiet, som trots allt har en historisk tradition av internationell solidaritet, inte lydigt rätade in sig i ledet. Utifrån sitt samarbete med Socialdemokratin och Miljöpartiet binder partiet dock upp sig än mer till den rådande utrikespolitiken. Det är hög tid att utanför riksdagens väggar väcka motstånd mot Sveriges deltagande i imperialistiska militära expeditioner.

lördag 3 april 2010

Socialistiska partiet





Vår nya medlem Jonny intervjuas i dagens Norra Skåne

Info om Socialistiska Partiet

Henrik

Marknadsmyter

(insändare i dagens Norra Skåne)


Ernst Herslov orerar mot skattehöjningar i sin senaste insändare. Påståendena staplas på varandra, tyvärr så är Herslovs påståenden i ekonomiska frågor lika dåligt underbyggda som hans påståenden i klimatfrågan. Han hävdar att sänkta skatter leder till fler jobb. Men det finns det inga belägg för, däremot finns det tydlig statistik från SCB som visar att högre skatter ger fler jobb. Det är ganska självklart egentligen. Sänkta skatter skapar inte mer pengar utan flyttar endast köpkraft från den offentliga sektorn till den privata sektorn. Den offentliga sektorn lägger sina resurser framförallt på löner till skol-, vård- och omsorgspersonal. När man minskar resurserna till den offentliga sektorn och överför dem till den privata sektorn så förändras också hur pengarna används. I den privata sektorn används pengarna framförallt till privatkonsumtion t.ex. till ny platt-tv, semesterresor eller kläder. Men dessa varor och tjänster tillverkas inte i Sverige utan utomlands. Konsekvensen av Ernst Herslovs och moderaternas skattesänkningsiver är att offentliga arbetstillfällen försvinner från Sverige och privata arbetstillfällen ökar i Kina.

Vi kan minska arbetslösheten och samtidigt få en kvalitativ vård, omsorg och skola om skatten höjs för den välbeställda övre medelklassen

Henrik