onsdag 8 december 2010

Nästa PISA undersökning

Svenska skolelever presterar sämre och sämre, jämfört med elever i andra länder. Det avslöjar den senaste PISA - undersökningen. Man skall inte övertolka resultaten av PISA undersökningen, den går att kritisera på många punkter. Men även med det i minnet så är resultaten oroväckande. Anledningen till de sämre resultaten får man söka både inom skolan och utanför. Det stora problemet är den skolpolitik som har förts de senaste åren. Jan Björklund är den stora symbolen för den politiken men i grunden är det ingen större skillnad mellan (S) märkt skolpolitik och borgerlig skolpolitik.

Det fria skolvalet är en kanske den störta anledningen till de försämrade resultaten. I den politiska retoriken motiveras det fri skolvalet med att det handlar om valfrihet för elever och föräldrar. Sanningen är snarare att skolvalet är en förutsättning för att privatiseringen av skolsystemet skall gå att genomföra. Mycket svårt att starta en friskola om eleverna inte får välja fritt. Eleverna och föräldrarna får i praktiken välja mellan vilka skolor som skall försämra sina resultat minst.

Det som händer när föräldrar och elever får välja fritt är att vissa skolor får ett bra rykte. Det är de skolor som har lyckats locka till sig högpresterande elever. De svagpresterande eleverna samlas på de andra skolorna. Det är skillnad på ett klassrum där det sitter 25 högpresterande elever och ett där det sitter 25 svagpresterande. Fokuseringen på uppgifterna, antalet sena ankomster, mängden skolk, antalet föräldrar som kommer på föräldramötena, hur mycket som leks med mobiltelefonerna, ljudnivå och allmänt snack osv.

Helt klart har det här drabbat många elever i Sverige. Så länge som Björklund, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de andra borgliga partierna fortsätter att driva sin skolsegregerings politik så kan vi in te förvänta oss något förbättring. Spelar ingen roll hur mycket katederundervisning som än införs. Det enda vi kan vara säkra på är att resultaten av den senaste PISA undersökningen kommer att vara bättre än resultaten av nästa PISA undersökning.

Henrik

NSK NSK NSK

2 kommentarer:

  1. Med en stadig och strid ström av invandrare med IQ runt 70 så är det väl inte märkligt om det påverkar helheten.

    Fast för att förstå det så måste man först ta av sig dom ideologiska skygglapparna som hindrar en från att tänka klart och att se verkligheten.

    SvaraRadera
  2. Instämmer med Roberta. Det syns ju tydligt att mångkulturella Sverige, Frankrike, Tyskland osv presterar mycket dåligt jämfört med länder som nobbar mångkulturen och "generös" flyktingpolitik.

    SvaraRadera