Byskolorna läggs ner, eleverna får bussas in till tätorten och personalen får gå ner till arbetsförmedlingen. Effekten blir att lärartätheten sänks i kommunen samtidigt som skattebetalarna får betala de fd lärarna för att inte arbeta. På daghemmen så skrivs fler barn in samtidigt som man minskar på personalen. Sämre omvårdnad för de små samtidigt som skattebetalarna får betala den fd personalen för att inte arbete.
Logiken från kommunfullmäktige är att vi är för fattiga för att arbeta.
Problemet är att vi som nation inte är fattiga - utan att våra kära politiker inte vill lägga resurser på medborgarnas välfärd. Den enda välfärden som den styrande majoriteten är beredda att satsa på är finanssektorns. Regeringen har öst miljarder över bankerna det senaste året och oppositionen har inte protesterat, vare sig de rödgröna eller Sd. Stödpengar som bankerna nu använder till att betala ut miljardbonusar till personalen.
Kommunfullmäktige kommer nu att sätta sig ner och planera nästa slaktoffer - det är dags för oss hässleholmare att börja protestera om vi vill bevara välfärden. Vi i Socialistiska Partiet kommer att göra allt vi kan för att förhindra ytterligare nedskärningar.
Henrik
NSK NSK2 NSK3 KB KB2 E24 DN DN2
NSK4
I vanlig ordning ett osakligt debattinlägg från Hedman. Det är Svårt att ta dig på allvar när du inte håller dig till fakta utan endast använder klassretorik utan substans.
SvaraRaderaInga lärare har sagts upp i Hässleholm pga arbetsbrist! Under en en tioårsperiod tappar grundskolan i Hlm 1700 elever, ca 30%! Att vi ställer om till en ny organisation för att möta de demografiska förändringarna är inte en besparing - det är en verksamhetsanpassning. Vi lägger mycket mer pengar nu per elev än den tidigare vänstermajoriteten gjorde.
Hässleholm har aldrig tidigare satsat så mycket pengar på skolan som detta år. 2005 var kostnaden 52000 kr/elev (exkl. lokalkostnad)2008 satsade vi 63000 kr/elev (exkl. lokalkostnad). 2005 var vänsterpartiet en del av den styrande koalitionen 2008 har vi en moderatledd koalition och siffrorna talar sitt eget språk.
Vad det gäller eleverna i Matteröd så SLUTAR vi att bussa Tyringeelever (endast en handfull elever var från Matteröd) till Matteröd.
De 32 eleverna som går i Vankiva intergreras i Mala. En lösning som många föräldrar är nöjda med.
Hässleholms kommun har klättrat ordentligt på Lärarförbundets ranking av skolkommuner, vi ligger nu på 79 plats av 290 kommuner och klättrade 46 placeringar detta år!
Fakta är svårt och siffror kan man vränga lite som man vill. Du försöker antyda att ni satsar 11000kr mer per elev och år än vad som gjordes när ni tog över. Det finns nog ingen lärare i Hässleholms kommun som inte skulle jubla om det var sant.
SvaraRaderaProblemet är att allmän kosnadsökning inte är detsamma som resurstillförsel. Jag utgår från att du vet det, men råkade glömma att nämna det.
Eenligt Skolverkets databas Salsa så satsade hässleholm 2008 vaare sig mer eller mindre än rikssnittet.
Aningen svårt att diskutera utslängda siffror när du inte anger om de gäller dagis, grundskola, gymnasium eller om det är sammanvägda tal.
Kommunens kostnad per elev är ett trubbigt mått - om tex andelen gymnasister ökar i förhållande till andelen grundskoleelever så ökar kommunens kostnader per elev på grund av att gymnasieutbildning är dyrare än grundskoleutbildning - men det är inte detsamma som en satsning utan endast en anpassning till demografiska förändringar.
Ingen lärare har sagts upp på grund av arbetsbrist - vad bevisar det? Finns ingen anledning till uppsägningar utan det räcker med att inte förnya vikariaten eller avstå från att återbesätta tjänster som har blivit lediga på grund av pension.
Fanns ingen som helst anledning att lägga ner byskolorna nu för elevunderlaget är stabilt - det är inte förrän man börjar titta på födda 2009 som man kan se ett rejält dropp i antalet födda. Enligt BUN,s egen utredning. Hade nedläggningen av byskolorna gjorts utifrån brist på elever så hade beslutet inte behövts tas i år.
Sanningen är att det skärs i skolorna - kommunpolitikerna har i den här budgeten karvat bort Magnarp, byskolorna och lite annat smått och gott. De har väl tränat för de riktigt stora nedskärningarna som kommer i den.
Siffrorna talar sitt tydliga språk säger du - tror nog att nedlagda skolor och stängd fritisverksamhet talar ett ännu tydligare språk. För om ni verkligen hade tillfört pengar till verksamheten så borde inga nedskärningar behövas.