torsdag 29 november 2012

Knocka SD med en rak vänsterpolitik


23 november, 2012
I mätning efter mätning tonar Sverigedemokraterna (SD) fram som landets tredje största parti. Merparten av svenskar ser med ökande obehag hur partiet som hade sitt ursprung i Bevara Sverige Svenskt stegvis normaliserats, framförallt inom en del liberal media. Samtidigt är det ett parti som kämpar med en alldeles för stor kostym. SD är vid det här laget nästan lika känt för de tomma stolarna i landets kommunfullmäktige som de är för sina medlemmars förmåga att kläcka ur sig grovt rasistiska grodor. De frekventa avgångarna och avhoppen drabbade i dagarna även partiets styrelse när en oredigerad video som under mystiska omständigheter läckte till media visade när partisekreteraren och den rättspolitiske talesmannen betedde sig just så illa som man kunnat föreställa sig.
Siffror har framkommit som visar att en tredjedel av väljarna nu förlorat förtroende för partiet. På många håll har det siats om att deras popularitet nu kommer att rasa, men det är alldeles för tidigt att dra några säkra slutsatser. SD:s framgångar är trots allt inte deras egen förtjänst, de gror i det växande missnöjet och desperationen, när de övriga riksdagspartierna verkar sakna all form av vision. Att partiet göds av högern är naturligt. Den som bläddrar i Axess eller någon Timbropublikation hittar argumenten som i grunden hävdar att SD har rätt; invandringen är inte förenlig med välfärdsstaten och därmed bör vi verka för att den senare avvecklas. De som föredrar välfärdsstat framför invandring slussas därmed rakt in i SD:s väljarskara. I högerns värld står framtidens val mellan två hårda och kalla samhällen.
Mer överraskande är den parlamentariska center-vänsterns oförmåga att blicka framåt. Socialdemokratin har gått ner sig helt i visionslös pragmatism och Vänsterpartiet verkar blicka mot den socialdemokratiska politiken på 1970-talet – lite håglöst kantat med identitetspolitiska argument om humanism och mjuka värden. Är en annan värld möjlig? Högst tveksamt om man frågar denna opposition, där ledningarna inom S och LO i den avgörande välfärdsfrågan räddhågset och vacklande förespråkar olika varianter av ”vinst med förnuft” – trots att den överväldigande majoriteten av väljarkåren motsätter sig det överhuvudtaget.
Så länge SD är det enda partiet med en vision av ett framtidssamhälle, hur obehagligt det än är, så kommer det att upplevas som relevant för en växande skara frustrerade och maktlösa människor. Att de isoleras av riksdagspartierna är inte nog så länge dessa fortsätter driva en politik som allt fler inser är katastrofal. Svaret på rasisternas etniska sammanhållning är inte ökad individualisering utan horisontell, klassbaserad, sammanhållning – inte baserad på tandlösa mjuka värden utan på det objektiva intresset.
Det är dags att säga det som inte får sägas i det här landet; kapitalets intressen är särintressen. Vi vill inte samma sak – låt oss göra politik av det!

Nsk

söndag 18 november 2012

Öppet brev till Carl-Johan Bauler samt alla Vittsjöbor


 
Jag vill börja med att starkt ifrågasätta hur journalist Carl-Johan Bauler kan dra slutsatsen att "Vittsjöbor är tveksamma till asylboende"?? Har han frågat fler personer än de fyra han redovisar i sin artikel??  Jag vill gärna veta hur många fler han frågade, och vad de har svarat? Av de som kommer till tals i hans artikel, har en inget emot att få en flyktingförläggning till granne, en ser positivt på ett asylboende på Trobeck, och två uttalar sig tveksamt om den svenska flyktingpolitiken generellt - inte om asylboende i Vittsjö. URUSEL SKANDALÖS journalistik om du frågar mig. Jag är mycket förvånat över att Norra Skåne använder så stor del av dagens tidning till att "piska upp stämningar"
som inte finns, och skulle de finnas bör de inte få stöd i en seriös tidning!!
 
Vi har en stor vacker byggnad som står tom i Vittsjö. Det vore synnerligen lämplig att fylla den med människor som behöver lugn och ro - som har flydd från krig och elände, och som behöver skapa sig en ny tillvaro.
 
Vi var många Vittsjöbor som lyssnade på KG Hammar på biblioteket igår. Han pratade om Dag Hammarskjölds sista resa, men också om Dag Hammarskjöld som person, och Martin Bubers påverkan  på honom. Bubers teori  är att vi måste mötes som ett Jag och ett DU, inte ett Jag och ett Det.
Vi måste våga se människan. Det hoppas jag at vi i Vittsjö kommer att göra om det blir ett asylboende på Trobeck. Jag hoppas vi välkomnar flyktingarna hit, och gör vårt bästa för att hjälpa dem inn i samhället. Det pratas om den speciella Vittsjöandan när det gäller fotbollstjejerna - hoppas den samma andan finns för att välkomna nyanlända i vårt samhälle!!  Själv vill jag gärna vara med i en "Välkommen till Vittsjö"grupp som kan arbeta aktivt för en integration mellan de nyanlända och "oss andra"
 
Merete Karlsen - invandrare i Vittsjö
 nsk

fredag 16 november 2012

Varför vinst i välfärden?


16 november, 2012
På Aftonbladets debattsida den 11 oktober, ondgör sig moderaten Gunnar Hökmark över att LO:s kongress röstat nej till vinster i offentlig välfärd. Enligt Hökmark innebär LO:s nej till vinstuttag ett allvarligare hot mot både välfärden och den privata äganderätten än löntagarfonderna utgjorde på 1970- och 80-talet.
Beslutet på LO:s kongress, där medlemmarna röstade mot sin ledning, har redan resulterat i att de högst ansvariga inom LO och Socialdemokraterna tvingats modifiera sitt envetna försvar för vinster i välfärden, och likt inför folkomröstningen om kärnkraft en gång i tiden inta en hållning typ ”linje-2”. Så här två år innan nästa riksdagsval kan det visa sig vara ett viktigt kongressbeslut som framför allt bidragit till att påverka medlemsopinionen inom S, därav alla kritiska vinstmotioner som redan skrivits inför partiets kongress i april.
Sedan slutet av 1980-talet har den offentliga sektorn inte alls fått växa i samma takt som ekonomin i stort genom skattesänkningar på över 400 miljarder har dess andel av bruttonationalprodukten reducerats drastiskt. I takt med att de offentliga välfärdsinstitutionerna satts på svältkost har istället privata bolag etablerats inom vård, skola och omsorg. Då vård, skola och omsorg påverkas av det kapitalistiska vinstintresset blir tidigare patienter och elever kunder hos vårdföretag och skolbolag på en global marknad där de kapitalistiska intressenternas enda målsättning är att vinsten stiger. Vid otillräcklig lönsamhet lägger entreprenören helt sonika ner verksamheten och det offentliga tvingas till brandkårsutryckningar för att rädda livsviktig service.
I Gunnar Hökmarks moderata idealsamhälle existerar ingen välfärd utan vinst, hela välfärdssektorn är tvärtom invaderad av det kortsiktiga vinstintresset. Där är också rätten för ett fåtal riskkapitalbolag att härja fritt och suga ut invånarna den heligaste av alla borgerliga demokratiska fri- och rättigheter.
För oss socialister är däremot den offentliga servicen en mänsklig rättighet för samtliga, finansierad genom ett progressivt skattesystem och underställd långsiktig planering som därför inte får bli föremål för kapitalets strävan efter snabba profiter.
LO-kongressens nej till vinster i välfärdssektorn är, trots ledningens försök att förhala och snarare tolka det som en begränsning än förbud, mycket välkommet och kan förhoppningsvis ge en rejäl vitamininjektion till arbetarrörelsens gräsrötter för att utmana den ekonomiska makten och förskjuta styrkeförhållandena till arbetarklassens fördel på kapitalets bekostnad – vilket i sin tur kan nära en fjärran vision om ett framtida samhälle där hela det ekonomiska livet ställs under demokratisk kontroll och drivs efter principen ” av var och en efter förmåga åt var och en efter behov” .

nsk nsk nsk nsk

onsdag 14 november 2012

Privatiseringens kostnader

Så har vi fått reda på resultatet av hyresrättsföreningens förhandlingar med Hässleholmsbyggen. Hyrorna sänks med 1300 kronor för en tvåa och 2100 kronor för en trea. Drygt femtontusen lägre årshyra för en tvåa och drygt 25000 kronor för en trea. Bytet av ägare innebär en minskad hyreskostnad för de pensionärer som flyttar in på drygt 1,3 miljoner kronor per år. Minskningen av hyran möjliggörs av att Hässleholmsbyggen är ett kommunalt bolag som drivs utan vinstintressen.

Det är samma hus  som innan ägarskiftet, det enda som har hänt är att huset nu ägs av ett icke vinstdrivande kommunalt bolag istället för ett privat  vinstmaximerade bolag. Ett tydligt bevis vad privatvälfärd kostar. Skulle tro att Hässleholms pensionärer är rejält besvikna på alliansen. Alliansen har varit dyr för pensionärerna. Centralt så har alliansens politik förvägrat pensionärerna jobbskatteavdrag och gett minimala höjningar av pensionerna. Den lokala alliansen har sen gjort sitt  bästa för att tvinga på de äldre överhyror.  Det är inte lätt att vara pensionär i Reinfeldts och Widmarks Sverige.

Den kraftiga opinionen mot hela den här affären har stukat Urban Widmark och moderaterna. Hur skall man annars tolka Urban Widmarks uttalande i Kristiandstadsbladet?

Vi har gemensamt över blockgränserna försökt hitta en lösning som är bra för hässleholmarna. Förvärvet via Hässleholmsbyggen gör att vi kan lösa upp situationen och ge en sänkt hyra. Jag tycker att vi har hittat en jättebra lösning, säger Urban Widmark (M). 

Urban säger faktiskt att kommunalt ägande är bättre för hässleholmarna än privat ägande. Tvärtemot vad som står i den lokala alliansens politiska program. Uppmuntra privata entreprenörer att etablera sig i kommunen. 
Ett nederlag för den lokala alliansen privatiseringspolitik och en seger för pensionärerna och skattebetalarna.

NSK  



tisdag 6 november 2012

40 000!!!!!!


 http://www.nsk.se/apps/pbcsi.dll/bilde?Avis=SF&Dato=20121106&Kategori=HASSLEHOLM&Lopenr=711069985&Ref=AR&Profile=1129&MaxW=468&border=0

 40 000 kronor för en Tandvårdsklinik


http://213.132.112.104/images_full/69/6932705197.jpg 

42 000 - Skoda oktavia ambiente 1.9 tdi -05 

 http://212.112.179.20/images_full/36/3600546511.jpg

För priset av 2 tandvårdskliniker får du en munkvagn HÄR

Alliansen fortsätter att vanstyra Region Skåne. De har tillsatt en regiondirektör vars främsta merit är att slakta välfärden. patienter och anställda kan se fram emot tuffa tider. Rekommenderar alla att bli sjuka snabbt - får Jonas Rastad genomföra sina nedskärningsprogram kan det bli svårt att få vård. I dagens norran så skrivs det om utförsäljningen av folktandvården i Bjärnum. En fullt utrustad tandvårdsklinik ges bort för 40 000 kronor! 40000 kronor räcker endast till en sämre begagnad Skoda. Men när privatiseringstalibanerna skall genomföra sin privatiseringspolitik så säljs allt för småpengar. Snart kommer väl moderaterna, folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet försöka sälja de skånska sjukhusen för en spottstyver. anser man att en modern fullutrustad tandvårdsklinik är värd lika mycket som en begagnad Skoda kommer nog ett stort sjukhus säljas till samma pris som ett nytt radhus. Skamligt!
NSK

lördag 3 november 2012

S-ledningen försvarar vinster i välfärden


3 november, 2012
Sedan LO-kongressen i vårens uttalade sig mot vinster i välfärden har socialdemokratin våndats över frågan och förra veckan lade en föga entusiastisk partistyrelse fram sin politik. Istället för att utnyttja den massiva opinion som LO-beslutet uttryckte och blåsa till strid mot privatiseringarna blev det ett urvattnat förslag om fortsatt vinstdrift, ett glädjande besked till borgerligheten om att debatten kommer att föras på deras hemmaplan.
(S)-receptet mot de skandaler som fått frågan att hetta till – tillsyn, regler, etiska koder och så vidare – är inga nyheter, tvärtom är de centrala delar i de system som under namnet ”New Public Management” infekterat hela den offentligt finansierade sektorn med det privata näringslivets metoder och tänkande. Ett system som skadar välfärdssektorn minst lika mycket som att riskkapitalbolag dränerar den på pengar.
I en offentlig organisation sätter politiken ramar där anställda sedan använder sin yrkeskunskap till att samarbeta för bästa möjliga resultat. På en marknad däremot står köpare och säljare mot varandra i ömsesidig misstro. Varje upphandling måste specificeras i detalj, varje verksamhet granskas och kontrolleras. Tester och kvalitetsövervakning med vidhängande kostsam kontrollbyråkrati – alltså just det Löfven & Co föreslår som lösning – ersätter yrkesmässigt ansvar och engagemang. Andelen läkare som upplever sig ha något verksamhetsansvar rasade till exempel från 76 till 31 procent sedan marknadssystemen införts i vården.
Socialdemokratins politik vilar på samma tilltro till marknaden som regeringens. I den rapport som beslutet grundar sig på finns till exempel det häpnadsväckande påståendet att ”konkurrens mellan skolor har inneburit bättre resultat totalt sett”. När i själva verket det svenska skolsystemets fria fall direkt kan knytas till den unika skolprivatisering som kallats ”friskolereform”!
Att marknad och privata vinstintressen leder till bättre verksamhet har inget med verkligheten att göra, det är ideologiska påhitt för att öppna allt fler fält för kapitalets vinstjakt, maskerat bakom ord som ”mångfald” och ”valfrihet”. Som om äldreboende och skola var något man byter lika enkelt som margarinmärke.
Innan jul ska LO:s ledning lägga fram sin tolkning av vårens kongressbeslut. Med tanke på att LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sitter i SAP:s styrelse och deltog i förra veckans beslut är inget radikalt annorlunda att vänta – åtminstone om LO-ledningen själv får välja. Det innebär att alla som vill försvara välfärden och vända privatiseringsvågen nu behöver öka sina ansträngningar för att organisera den starka opinion som finns på arbetsplatser, i fackföreningar och de nätverk som vuxit fram i försvaret av den gemensamma välfärden.

NSK