tisdag 28 september 2010

Dags att sätta ner foten

Sverigedemokraterna har blivit vågmästare i Hässleholms kommunfullmäktige. De etablerade partierna våndas nu över hur styret i kommunen skall organiseras. Tommy Nilsson (s) funderar på att försöka få tillstånd ett blocköverstigande samarbete med (c) eller (m). Alliansen har stängt dörren till ett samarbete med SD - men är öppen för andra alternativ. Denna beröringsskräck med SD bottnar i ett avståndstagande från Sd,s illa dolda rasism.
Men att sudda ut de politiska skillnaderna mellan blocken för att bilda breda anti-SD allianser kommer inte att fungera. Resultatet kommer bara att uppfattas som de etablerade mot SD. Sverigedemokraterna kommer med den här politiken att kunna fortsätta odla sitt utanförskap och slippa ta ansvar för kommunens framtid.
Ett betydligt bättre sätt är att börja med att sätta ner foten och säga vi kommer aldrig låta Sverigedemokraternas rasism påverka vårt arbete att göra Hässleholm till ett öppet och generöst samhälle. Enklaste sättet att verkligen visa att kommunfullmäktige partierna menar det är i handling.
Fatta ett beslut på nästa kommunfullmäktigemöte om att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. Ett rejält budskap till sverigedemokraterna och oss kommuninvånare att majoriteten inte tänker anpassa sig till SD,s främlingsfientlighet.
Sätter ni ner foten rejält i en sån här symbolfråga kan ni sedan samarbeta hela mandatperioden med SD i olika konkreta sakfrågor, badhuset, skattesatsen eller byskolorna, utan att behöva misstänkas för att spela under täcket med SD. Låt SD få det inflytande i sakfrågorna som deras valresultat ger dem - men släng igen dörren hårt när det gäller deras försök att få igenom olika främlingsfientliga förslag
Henrik

Nsk Nsk

lördag 25 september 2010

Bra att alliansen inte fick egen majoritet

En positiv effekt av kommunvalet är att det nu finns möjlighet att stoppa Österås alternativet. Femparti alliansen har inte längre majoritet för förslaget.
De olika oppositionspartierna har lite olika uppfattningar om när och hur renoveringen och utbyggnaden av Qpoolen skall ske. Men det borde vara möjligt att komma överens om ett alternativ om viljan finns. Ser inga som helst problem för de rödgröna att samarbeta med Sd när det gäller badhuset. I konkreta kommunala frågor där ideologi inte spelar någon roll finns det ingen anledning att utesluta någon gruppering i fullmäktige från samarbete.

Henrik Nsk

torsdag 23 september 2010

Härlig demonstration i Lund

Var i kväll och demonstrerade i Lund. Några ungdomar hade dragit ihop en antirasistisk demonstration genom Facebook i Lund - 1500 glada och arga demonstranter slöt upp. Det går nu en antirasistisk demonstrationsvåg genom Sverige. I Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Sundsvall går ungdomar ut och demonstrera för ett öppet och tolerant Sverige. Dessa demonstrationer sänder ett mäktigt budskap till det politiska etablissemanget och sverigedemokraterna - Vi svenska folkets majoritet vill leva i ett öppet och tolerant land! Sverigedemokraternas inskränkta rasism skall inte bestämma den politiska agendan.



Henrik

Röda Lund facebook Sydsvenskan

Tid för klasskamp! Tid för organisation!

Av ledarred
”Socialdemokratin kommer aldrig mer att äga Sverige” (Göteborgs-Posten 20/9). Dagen efter Alliansens valseger sprudlar borgerlighetens ledarsidor av klassgrundad förnöjsamhet och egenrättfärdighet. ”Det är ett historiskt genombrott”, fortsätter Göteborgs-Posten, och syftar på att Reinfeldt är den första borgerliga statsminister i modern tid som lyckas bli omvald. Historiens vingslag slår även på fler sätt. Moderaterna, det parti som med näbbar och klor kämpade mot den allmänna rösträtten, har aldrig gjort ett så bra val sedan den infördes. Socialdemokraterna däremot noterar sina lägsta siffror sedan 1914. Därtill blir kalken än bittrare av det främlingsfientliga SD:s frammarsch och intåg i riksdagen. Hur kunde det gå så här?
”Den här valrörelsen har handlat om ett sista avsked till den rörelse som dominerade svenskt nittonhundratal, socialdemokratin. Och jag skriver just rörelse för det är det som är borta” (Göran Greider, DN 19/9). Greider sätter här fingret på det basala i tidens utveckling. Idag finns det inte mycket kvar av den månghövdade rörelse som en gång i tiden följde medborgaren från vaggan till graven – eller åtminstone från Unga Örnar till Fonus. Medlemskåren har rämnat. Så sent som i början av 1990-talet låg medlemsantalet på en kvarts miljon, idag har det sjunkit under 100 000. SSU har minskat från 50 000 medlemmar i början av 1970-talet till dagens 2500, av de en gång i tiden 100 000 arbetsplatsombud man sade sig ha finns idag inte mycket kvar. Och hur många av medlemmarna är överhuvudtaget aktiva?
Under det senaste decennierna har vi sett hur själva botten håller på att gå ur den socialdemokrati som en gång i tiden var Sveriges dominerande folkrörelse. I takt med det har även byråkratiseringen, toppstyrningen och högervridningen ytterligare accentuerats. Upplägget av politiken görs allt längre bort från den vanliga gräsrotsmedlemmen. Den saken sköts numer av proffspolitiker, funktionärer, spin-doctors och reklambyråer. Här ligger förklaringen bakom partiets kräftgång i opinionen – från toppnoteringen 50 procent 1968 i Erlanders sista valrörelse ner till dagens bottennapp med 30 procent – och att man ofta nödgas tillgripa förstoringsglaset för att skilja dess politik från de borgerliga partiernas.
I årets valrörelse kom all denna svaghet och utsuddning av profilen tydligt upp i dagen. Trots ett gyllene upplägg som opposition – med ökade klyftor, sociala försämringar, finanskris, klimathaveri, etc. med Alliansen vid regeringsrodret – slutade det hela i nederlag. Det blir svårt för väljarna att förstå när man som S och dess röd-gröna oppositionskamrater först under flera år häftigt kritiserar borgarnas jobbskatteavdrag, varefter man sväljer denna skattesänkningschock på 71 miljarder med allt utom ynka två miljarder. Ytterst lade man sig med sin ekonomiska politik inom samma nyliberala ramar som Anders Borg. Att man i några enstaka frågor – som a-kassan, sjukförsäkringen och Rut-avdraget – förde fram ett annat synsätt och politik räckte inte.
Föreställ oss att man istället gått fram med ett helhetsprogram för utbyggnad av den sociala välfärden. Vi vet mycket väl att pengarna finns. Enbart de skattesänkningar på totalt 97 miljarder som Alliansen genomfört skulle, enligt en beräkning av Handelsanställdas Förbundsekonom Stefan Carlén, räckt till 231 000 heltidsjobb i den offentliga sektorn. Det är också långt mer än så som den sociala välfärden under de senaste 30 åren berövats, på grund av skattesänkningar och omfördelningspolitik till de rikas förmån.
Nu stundar ytterligare fyra år med Reinfeldt, fyra år med öppen borgerlig klasspolitik. Vi socialister ser som vår uppgift i denna svåra stund att från grunden bygga upp ett verkligt röd-grönt alternativ; att dra vårt strå till stacken för att stärka en fackföreningsrörelse beredd att ta strid samt att bygga rörelser till försvar av social välfärd och till stöd för grön samhällsomställning. Det är endast om dessa sociala krafter i samhällets bas stärks som parollen om nödvändigheten av att bygga ett nytt arbetarparti blir realistisk .
Tiden är inne för oss många här nere att organisera oss i klasskamp, som Åsa Linderborg och Daniel Suhonen uttryckte det på Aftonbladet kultur dagen efter valdebaclet: ”Klasskamp är, som Marx och Engels framhöll, alla tiders melodi. Borgarna har ensamma fått vrålskråla sina sånger alldeles för länge. Det är dags att fylla lungorna”.

KB KB NSK NSK NSK

måndag 20 september 2010

Byråkratiska uppgörelser fungerar inte!

De lokala sossarna med Tommy Nilsson i spetsen har tydligen redan börjat prata om ett samarbete med moderaterna och centern för att stänga ute Sverigedemokraterna. Ett samarbete som ytterligare skulle slipa bort de små politiska skillnaderna som finns kvar mellan borgarna och socialdemokratin. Vad är Tommy Nilsson beredd att droppa från den socialdemokratiska lokalpolitiken? Gå med på ytterligare privatiseringar av några äldreboenden? Sälja ut tekniska kontoret? Skattesänkningar som går ut över välfärden? För en sak är klar - samarbete med borgerligheten kostar.

En av huvudanledningarna till att Sverigedemokraterna gått framåt är att många medborgare inte uppfattar att det finns någon större politisk skillnad mellan de traditionella politiska partierna. Att i det läget närma sig moderaterna ytterligare för att stänga ute Sverigedemokraterna är helt fel väg.. Då förstärks bara intrycket att moderaterna och socialdemokratin är två siamesiska tvillingar.

Vad som behövs är en ordentlig omprövning av den socialdemokratiska höger anpassningen. En ny frisk vänsterpolitik som grundligt kritiseras borgarnas återupprättande av klassamhället är det som behövs. Följt av ett kraftfullt opinionsarbete på gator, torg och arbetsplatser för en annan färdriktning är det bästa sättet att vädra ut Sverigedemokraterna från de politiska församlingarna.

Tyvärr så kommer resultatet av Tommy Nilssons samarbetsplaner inte förhindra Sverigedemokraterna fortsatta framgångar utan endast övertyga fler medborgare om att de är det enda oppositionspartiet. Genomför socialdemokraterna sina samarbetsplaner så kommer nog Sverigedemokraterna att få 25-30 procent i nästa val


Henrik



NSK 1 2 3 4 5 6 7 8 9
KB 1 2 3 4 5 6 7 8
LO -Tidningen
Blogg 1 2 3 4

Valrörelsen är över - arbetet fortsäter

Ett historiskt nederlag för socialdemokratin och en framgåmg för det högerpopulistiska SD. Valvinden blåste hårt från höger och när socialdemokratin inte förmådde att bryta med sin i grunden nyliberala ståndpunkt gick det som det gick. De som under flera år har upplevt att Sverige går åt fel håll upplevde att de inte hade något annat alternativ än sverigedemokraterna. Ett resultat av socialdemokratins högervridning under Persson och Sahlin. Tv programmet Elfte timmen beskrev på ett tydligt sätt skillnaderna mellan blocken - betyg i sjätte eller sjunde klass. Större var inte skillnaderna i praktiken - retoriskt var de större men inte i praktiken utom på några få områden som a-kassan och sjukförsäkringen.
Här i kommunen så gick SD kraftigt fram och fick 14,2 % i kommunalvalet och blev tredje största parti. En stor del av rösterna tog det nog från det lokala missnöjespartiet Folkets Väl som minskade från 7,3% till 2,6%. Socialdemokraterna backade cirka 4 procentenheter och vänsterpartiet fick 3% - samma som förra valet.
Vår egen valkampanj här i Hässleholm var slagkraftig men inte tillräckligt stark för att stå emot valvinden från höger. Vet inte idag hur många röster som vi fick men ca hundra uppskattar jag det till. Det innebär att vi i princip har lyckats med att värva en röst var tredje dag som vi har funnits i Hässleholm. Vi har lyckats bli en känd organisation i kommunen och medlemstalet växer i och med valkampanjen. Valet 2010 är inte slutet utan början på uppbygget av en modern demokratisk, socialistisk, feministisk och ekologisk vänster för 2000 talet

Tack alla som har stött och hjälpt oss under den här valkampanjen - vi nådde inte ända fram men vårt motstånd till nedskärningar och privatiseringar fortsätter.

Henrik

torsdag 16 september 2010

Valvaka - Hässleholm


Socialistiska partiet håller sin valvaka på ABF lokalen bredvid järnvägsstationen och kulturhuset. Trötta valarbetare, medlemmar och vänner hälsas välkomna. Mat och tilltugg till självkostnadspris serveras. Kom och avsluta valrörelsen tillsammans med socialisterna.
ABF lokalen
Järnvägsgatan 25
Från 1900

måndag 13 september 2010

Min kritik är principiell

( Insändare 13 september norra Skåne)
Anita Håkansson har i en längre insändare hävdat att anledningen till min kritik av John Bauer är att jag är rädd att förlora mitt arbete. Min kritik skulle enligt henne inte vara principiell utan jag skulle göra det för snöd vinnings skull. Vill bestämt avvisa dessa insinuationer - jag har tillräckligt många tjänsteår för att inte vara rädd för att min tjänst skall dras in. Däremot så oroar jag mig givetvis för mina duktiga kollegor som riskera att förlora sina arbeten på grund av friskolornas och John Bauers framfart. Jag är också övertygad att när vårdpersonal går ut och kritisera nedskärningarna i vården att de genuint vill påtala att patienterna drabbas och inte bara slåss för brödfödan.

Min kritik av John Bauer är principiell beror på att jag vill att alla Hässleholms elever skall få en kvalitativ utbildning. John Bauer har däremot satt i system att ha minimalt med lärare och helst ska personer utan pedagogisk lärarexamen besätta tjänsterna. Om de kommunal gymnasierna i Hässleholm skulle ha lika få tjänster och lika många outbildade personer som lärare så skulle det inte räcka med en besparingsosthyvel utan det hade behövts en motorsåg för att göra dessa nedskärningar. John Bauer har 25% färre lärare per hundra elever än de kommunala gymnasierna här i kommunen. Endast ca 36% av lärarna på John Bauer har pedagogisk högskoleexamen. På de kommunala gymnasierna så är 85% av lärarna behöriga. För att nå ned i samma katastrof siffror som John Bauer så skulle Hässleholms kommun behöva avskeda ca 42 gymnasielärare ( HTS drygt 17 lärare, Jacobsskolan 13 st, Linneskolan ca 8 st och Ungdomcentrum knappt 3 tjänster ) och sparka hälften av de kvarvarande och ersätta dem med outbildade lärare. ( alla siffror från skolverkets statistik läsåret 09/10 ) Jag tror att till exempelvis HTS goda rykte ganska snart skulle vara ett minne blott. Kvalite kostar faktiskt pengar i skolan, i vården och i barnomsorgen.

Anita Håkansson försvarar också tanken på att det är marknaden som skall reglera utbudet av studieplatser. Vill våra femtonåringar med deras bristande kunskaper om arbetsmarknaden utbilda sig till frisörer så skall de få det. Även om det övervägande flertalet av dem kommer att bli grymt besvikna när det efter tre år upptäcker att det inte går att få något arbete. Jag anser att det är ett grymt och oekonomiskt sätt att styra utbildningsutbudet på. Vi kan inte bygga upp ett system som enbart skall styras av vad okunniga niondeklassare vill. Även skattebetalarna som får betala notan för deras felval måste ha något att säga till om. Det är betydligt bättre att använda skattepengarna till vården än till omskolning av tjugoåriga ungdomar.

Henrik
Mer om JB 1 2 3 4

torsdag 9 september 2010

Sann valaffisch

Hittade den här fantastiska affischen på Röda Lund ibland säger en bild mer än tusen ord.
Henrik

Lasermännen inspireras av SD

På nittiotalet när det främlingsfientliga och högerpopulistiska partiet Ny Demokrati torgförde sin politik. En politik som i många stycken är densamma som sverigedemokraterna i dag pumpar ut. Bägge partierna såg/ser invandrarna som parasiter som belastar samhället, lever på bidrag, tar jobben från "svenskarna", är brottslingar och våldtäktsmän. Sverigedemokraternas budskap om den ”okontrollerade massinvandringen” leder till ökade motsättningar mellan olika grupper i samhället.
Den ökade rasismen och främlingsfientligheten på nittiotalet tog sig uttryck i rasistiskt klotter, glåpord, och olika hatbrott som misshandel och nedbränning av flyktingförläggningar. Den utbredda främlingsfientligheten gjorde att lasermannen John Ausoniu inspirerades till att försöka rätta till "problemet" själv. Han sköt elva personer vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En dog, flera fick skador för livet. Det enda offren hade gemensamt var mörkt hår och/eller dito hudfärg.
Nu ser vi samma mönster här i Hässleholm. Någon eller några högerdårar har börjat attackera enskilda invandrare. Det är bara en tidsfråga innan det händer något allvarligare. Om sverigedemokraterna lyckas i valet och får möjlighet att sprida sin rasism från riksdagens talarstol - kommer våldet mot invandrarna trappas upp. Sverigedemokraterna kommer givetvis hävda att de inte har något ansvar i dessa enskilda händelser. Men givetvis får det effekt om man sprider hatpropaganda - enskilda dårar inspireras och börjar tillslut agera. Bästa sättet att stoppa det rasistiska våldet är att stoppa sverigedemokraterna och de andra borgliga partierna som sprider samma dynga, tex folkpartiet.

Henrik



Nsk Nsk Wikipedia

onsdag 8 september 2010

Bruksorten Olleneholm

Lokaltidningen som delas ut till alla hushåll i hässleholms kommun har en artikel om vår valkampanj.Så här börjar artikeln:
Nu har namnet Valbyrå fått ett ansikte. Och det fick det när nybildade Socialitiska partiet kom till Stortorget i Hässleholm. Läs resten här
Henrik

Att vända kedjan: Ekosocialism!

google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad

Av ledarred

Medan Pakistans bönder och arbetare försöker värja sig mot vattenmassorna i vad som håller på att utvecklas till det här millenniets hittills värsta humanitära katastrof lunkar den svenska valrörelsen vidare. Det är som om inget särskilt pågår ute i världen. Ett vanligt valår; lite pensionärsskatter, lite bröstpumpar, lite ansiktsslöjor. Att det rådande produktionssättet är på god väg att störta mänskligheten ner i en avgrund av skyfall, bränder, torka och ständigt stigande vattenmassor märks i stort sett inte alls.
Kanske ligger det i sakens natur? De som drabbas först är just bönder och arbetare på andra sidan världshaven, ett socialt ljusår från svenska valurnor, i världssystemets periferi. Där brinner redan bildäcken i klasskriget om vem som får överleva. Förra veckans blodiga matkravaller i Moçambique var en logisk följd av att sommarens extremväder – skyfallen i Kanada, bränderna i Ryssland, torkan i Thailand – höjt världsmarknadspriserna på matvaror. Miljoner människor knuffas lite närmare hungersnöden. I länder som Moçambique är således den globala uppvärmningens effekter redan en högst kännbar plånboksfråga – men vem skulle vinna ett svenskt val på moçambikiska hungerskrin? Är det inte självskrivet att debatten här handlar om våra bekymmer? Vad har väljare i ett fortfarande tämligen välmående skandinaviskt land för skäl att alls bry sig om klimatfrågan?

Saken är emellertid mer komplicerad än så, inte bara för att vattenmassorna en dag kommer att nå hit, inte bara för att även den svenska skörden krympte denna galna sommar, och inte bara för att internationell solidaritet är en värdering som en arbetarrörelse värd namnet skulle hålla vid sprakande liv.
Den fossila ekonomin skördar också offer i vår del av världen; idag, nu. Den explosiva tillväxten av koldioxidutsläpp under det senaste decenniet är en funktion av globaliseringen; av att allt fler varor, halvfabrikat och komponenter fraktas över allt längre avstånd, av att skogsprodukter och andra resurser sugs in från periferi till centrum i större flöden än någonsin förr, och – överlägset viktigast – av att så mycket industriproduktion har förflyttats till Kina. Det är exakt samma globalisering som har försvagat arbetarklassens styrkeposition, samma strukturella förskjutning som gör att vänstern i vår del av världen är så förtvivlat svag.
Kopplingen är ingen tillfällighet. Själva orsaken till att fabriker flyttas till Kina är att arbetskraften (än så länge) är så fantastiskt billig där. Den absoluta förutsättningen för sådana flyttar är att företagen kan ta obegränsade mängder fossil energi i anspråk; för att driva fabrikerna i Kina och för att transportera produkterna därifrån. Resultaten är två. Det ena är avsiktligt: arbetarklassen i Sverige och resten av världen kan pressas mot väggen, med det ständiga hotet om ny utlokalisering av produktion. Det andra är oavsiktligt, men en oundviklig konsekvens av biosfärens lagar: atmosfärens koldioxidhalt växer som aldrig förr.
Det kan låta som en långsökt tankekedja, men en intelligent vänsters uppgift är att göra det osynliga synligt. Den fossila ekonomin har alltid varit ett redskap för borgerlig klassmakt, från ångmaskinens dagar till den kinesiska utsläppsexplosionen. Idag är fossil energi bränslet i en gasande globalisering som tar död på välfärdsstater, facklig styrka och på förutsättningarna för mänskligt liv på den här planeten. Arbetare på svenska Volvofabriker som hotas med att produktionen kan flyttas utomlands befinner sig i ena ändan av den långa kedja som, via atmosfären, värmen, världsmarknaden och kåkstäderna, slutar i kravallröken i Moçambique.

Utsugningen av arbete och förstörelsen av biosfären kan inte skiljas åt. De har aldrig kunnat skiljas åt.
Det är här vi har en möjlighet att kortsluta systemet. Kedjan skulle kunna vändas; vi vill ha kontroll över produktionsmedlen, så att de inte ständigt rinner oss ur händerna, bort till andra platser, varifrån lättrörliga kapitalister kan skjuta ner allt vi byggt upp. Vi behöver makt över penningflöden och fabriksflyttar, så att vi kan skydda vår välfärd och våra jobb – ja, och också förbättra välfärden och göra jobben fler. Samtidigt måste vi klippa de fossila kablarna, om inte annat för att även egendomslösa massor i den här delen av världen en dag kommer att få lida följderna.
De två flugorna är gjorda för att slås med en smäll. Vi kallar den för ekosocialism.
En vänster som tog upp den stenen skulle kunna vinna inte bara svenska val, utan en hel planet


KB

Falska argument

En liten Youtube film som på ett övertydligt visar att på Sverigedemokraternas rasitiska påstående om att det blir fler jobb åt "svenskarna" om vi slänger ut invandrarna inte stämmer i praktiken. Filmen handlar om effekterna av Arizonas lag om utvisning av illegala immigranter. Resultatet: stängda butiker, nedlagda företag och ökad arbetslöshet. Marknadsekonomin måste hela tiden växa - minskar efterfrågan så stannar ekonomin av och det blir kris.

Henrik
KB

tisdag 7 september 2010

Bonusar i skolan

Jan Björklund föreslår att det skall vara förbjudet att betala ut bonusar utifrån vilka betyg eleverna får till rektor på skolor. - Betalar man för glädjebetyg så kommer man att få glädjebetyg. Det leder till betygsinflation, säger han till Svenska Dagbladet. Helt riktigt men förslaget handlar om att försöka plåstra över ett större problem. Grundproblemet är att skolan har blivit en marknad - de skolor som visar bästa betygsresultat attraherar också flest elever. Betygen har helt enkelt blivit ett konkurrensmedel. Givetvis så försöker alla marknadsaktörer att förbättra sitt rykte och det är betydligt enklare att sätta glädjebetyg än att sätta in de utvecklingsresurserna som behövs för att öka elevernas kunskapsnivå.
Men ett steg på rätt väg är det även om jag tror att finurliga skoldirektörer och kommunala verksamhetschefer kommer att hitta sätt att gå runt problemet. Men när Björklund ändå är ute med plåstren så kan han väl också sätta ett stort plåster över försöken att bestämma lärarnas löner utifrån vilka betyg de sätter. Skulle tro att alla lärare som har Ilmar Reepalu som chef skulle uppskatta ett sådant beslut.

Henrik

KB SVD

söndag 5 september 2010

Affischerna är uppsatta











En perfekt söndag för lite valaffischering runt om i kommunen. Hässleholm, Tyringe, Bjärnum, Hästveda, Emmaljunga och Vittsjö klarade vi av i dag. Vinslöv och Sösdala får vänta några dagar på nästa affisch leverans. Soligt och inte alltför varmt - men glasspausen i Tyringe behövdes.

Smuts centern

Lars Henriksson har skrivet en förödande kritik av centers miljöpolitik i dagen Göteborgs posten. han skriver: Under parollen ”Jaga utsläpp – inte bilister” bringar oss centerministrarna Åsa Torstensson och Andreas Carlgren i det glada budskapet att bilismen kan fortsätta växa som förut utan att klimatet påverkas. Och det låter ju väldigt bra. Lika bra som veckotidningarnas budskap om mirakelkurer: ”Ät hur mycket du vill och gå ner i vikt!”
läs den!
Nsk Nsk
Henrik

lördag 4 september 2010

SDs valfilm och Hitlers reaktion

Valrörelsen rullar på.





Norra Skåne hade en fin bild på vår "valbyrå" i dag. Även en kortare intervju med Jonny och mig. Kristianstadsbladet däremot hade en större artikel om det nya politiska alternativet här i stan. Även en uppföljningsartikel där de intervjuade oppositionsrådet Tommy Nilsson (s) om han var beredd på att samarbeta med oss efter valet. Vi var nog inte hans drömpartner om man tolkar Kristianstadbladet rätt. Tyvärr så är bägge artiklarna bara i pappersupplagorna.
Men oberoende vad tidningarna skriver så fortsätter vi att vara aktiva. I dag har vi varit nere på torget och pratat med torgbesökare och delat ut flygblad. Det känns som om Hässleholmarna har börjat ta oss på allvar. Många stannade och tittade på valbyrån, frågade om vilka vi var, andra bad om valsedlar till sig och sina vänner - kampanjen är på väg att lyfta.

Röd-Grönt stöd till USA:s krig

Av ledarred

”Mona Sahlin sviker det afghanska folket”. ”Dagens rödgröna besked applåderas alldeles säkert av talibanerna och beklagas lika säkert av Afghanistans kämpande demokrater”. När man hör hur Carl Bildt larmar och går på efter den röd-gröna oppositionens uppgörelse om Afghanistan i förra veckan kan man tro att denna uppgörelse handlar om ett ovillkorligt svenskt militärt uttåg

Dock skall vi ha i minnet att Sverige tillhör de mest fogliga länderna under det amerikanska stjärnbaneret i Afghanistan. Utrikesminister Bildt och den svenska ministären är en av få ockupationsregeringar som överhuvudtaget inte ställt några framtida truppreduktioner i utsikt Tvärtom talar man enbart om möjliga förstärkningar och ett utökat ansvar.
Vi skall också ha i minnet att Bildt personligen – ända sedan han under den svensk-sovjetiska ubåtskrisen i mitten av 1980-talet utnyttjade sin position i den parlamentariskt tillsatta ubåtskommissionen till att bakom ryggen på statsminister Palme resa till USA och redovisa svenska iakttagelser hos Pentagon – gått som något av pojken i huset i Washingtons inre maktkorridorer. Inte för inte var det Bildt som i förspelet till angreppet på Irak 2003 agerade som den värsta amerikanska megafonen för krig. Det behövs inte mycket till avsteg från den rätlinjiga imperialistiska vägen för att han ska kunna ta till storsläggan.

Men vad säger då egentligen den röd-gröna uppgörelsen om Afghanistan? Är det frågan om ett omedelbart och ovillkorligt svenskt trupptillbakadragande – det självklara antiimperialistiska kravet? Så långt sträcker sig inte uppgörelsen, men det sägs att Sverige ska inleda ett tillbakadragande av sina styrkor i början av 2011, en reträtt som är tänkt att vara avslutad i början av 2013. Det låter ju trots allt någorlunda tillfredsställande, i tydlig motsats till regeringens krig utan slut filosofi.
Liksom så ofta när det gäller uppgörelser av det här slaget sitter emellertid djävulen i detaljerna. För det första finns det inga garantier för att den svenska truppreduktionen kommer att inledas i början av 2011. Oppositionen har efter en eventuell seger i höstens val förbundit sig att förnya det rådande militära mandatet, ett mandat som i en ”katastrofsituation” till och med möjliggör en ökning av den nuvarande truppstyrkan från 500 till 855 soldater. På presskonferensen efter uppgörelsen 27 augusti kommenterade Lars Ohly detta memento: ”Vi kommer inte att utnyttja det. Vi ser inga förutsättningar att börja avvecklandet med att först skicka dit fler soldater”. Men han blev snabbt tillrättavisad av Mona Sahlin: ”Vi ändrar inte uppdraget… Det ligger kvar. Där finns den möjligheten”.

För det andra finns det i uppgörelsen ett allvarligt förbehåll till att slutdatumet för den svenska truppnärvaron verkligen kommer att stunda i början av 2013: ”En röd-grön regering kommer att ha avslutat trupptillbakadragandet senast under första halvåret 2013. Givet det vi vet idag om situationen i de provinser där Sverige finns representerat kommer denna strategi att fullföljas i sin helhet”. Underförstått vill här oppositionen ge sken av av att saker och ting ”går åt rätt håll” i Afghanistan, att situationen blir allt lugnare i den nordliga Mazar al-Sharif regionen där svensk trupp är förlagd. I själva verket är det precis tvärtom. Talibanerna och andra motståndsgrupper har under de senaste två åren stärkts och opererar nu mer eller mindre i hela Afghanistan. Svenska soldater blir allt oftare föremål för attacker.
Mona Sahlin underströk också efter uppgörelsen att det är den faktiska situationen på marken som avgör om svensk trupp verkligen kommer att dras tillbaka. Mycket talar därmed för att vi med oppositionens politik kommer att få titta i månen efter ett svenskt uttåg ur Afghanistan 2013, även med oppositionen vid regeringsrodret kommer Sverige framgent att vara en bricka i imperialismens krig för råvaruresurser och strategisk kontroll.

Vi socialister hyser ingen förvåning över att S och Mp ingått denna uppgörelse. Det är helt i linje med att dessa partier ställt sig bakom detta imperialistiska krig ända sedan det inleddes hösten 2001. Däremot ser vi det som bedrövligt att Vänsterpartiet, efter att i flera år varit den enda rösten i riksdagen mot kriget, även i denna fråga slutligen böjt sig. Istället för att driva vänsterpolitik och artikulera den växande opinionen mot den svenska militära närvaron i Afghanistan offras krigsmotståndet på oppositionssamarbetets altare. Tyvärr verkar lockelsen av ett fåtal eventuella ministerposter vara tillräckligt för att partiet ska överge tidigare omhuldade grundläggande principer.

fredag 3 september 2010

SD möte i Hässleholm


SD hade besök av sin storfräsare Björn Söder i dag. De höll ett intoleransmöte på torget där de torgförde sin konservativa rasism. Det var det vanliga tugget - de vill sätta tolvåriga barn i fängelse och sparka ut alla invandrare. Inget nytt under solen med andra ord även om de försökte se avslappnade ut i sina vita fåtöljer. Vad de däremot inte hade räknat med var den protest som Socialistiska Partiet hade organiserat. SSU och enskilda socialdemokrater hoppade också på utöver vårt folk och allmänna antirasister. Tyvärr så orkade inte vänsterpartiet ställa upp. Folkpartiets representanter fegade också ut. När jag frågade Moderata ungdomsförbundets representanter om de vill deltaga så var de direkt otrevliga. Men socialisterna, SSU,arna tillsammans med lokala antirasister ordnade en kraftfull och effektiv protest mot den rasistiska dyngan som Sverigedemokraterna torgförde.
Henrik

HD HD V Lokaltidningen



























torsdag 2 september 2010

Magsurt och innehållslöst

Signaturen IPn har skrivit en insändare i dagens Norra Skåne där han/hon angriper vårt brev till frisörerna, där vi uppmanar dem att inte ta emot praktikelever från John Bauer. Så här skriver IPn:

Hedman ute på hal is igen

Snälla Henrik Hedman, nu är du ute på hal is igen. Vill först kommentera din artikel den 20 augusti.
Du nämner att det kommer att utbildas 250 nya frisörer under en tioårs period, ja så långt är det rätt men du glömmer att det finns även frisörer som försvinner av olika skäl. T.ex arbetsskador, flyttar, pension, med mera.
Du nämner även att skattebetalarna skall betala en elevpeng till John Bauers "arbetslöshetsutbildning". Nu måste du Henrik Hedman vakna ur din sömn, en frisörutbildning på gymnasienivå är ingen arbetslöshetsutbildning! Det är en gymnasieutbildning!
Egentligen blir jag inte förvånad över dina uttalanden eftersom det stämmer bra överens med ditt parti och deras syn på verkligheten.
Du och ditt parti vill ju fortfarande att staten skall äga allt, det är fult att äga något företag som går med vinst, med mera.
Jag kan kommentera dina artiklar länge till, men har varken tid eller ork att besvara detta "trams" som saknar total verklighetsförankring.
Ett gott råd till dig: Vakna upp, det är 2010 och se framåt och inte bakåt.
IPn
Svar till IPn.
Ja - många frisörer försvinner från branchen av olika anledningar. Flytta till en annan stad däremot hjälper inte för överetableringen är lika stor i hela landet. Däremot behöver vi utbilda frisörer för att kompensera de som lämnar yrket av olika anledningar som tex arbetsskador och pensionering. Men du har helt missat poängen - vi menar att det är ekonomiskt och mänskligt slöseri att utbilda 2600 frisörer för att ersätta de cirka 500 som slutar årligen. Det innebär att John Bauers nya "arbetshetsutbildning" ytterligare spär på överproduktionen av frisörer. Att utbildningsuutbudet måste anpassas till efterfrågan är min poäng. Allt annat är slöseri.

Du skriver också att jag anser det är fult att företag går med vinst. Nu har du väl missat rejält vad jag skrev: Den lokala utbildningsexplosionen av frisörer kommer att leda till en kraftig överetablering av frisörer. För Hässleholms frisörer innebär det en stor risk för rejält sjunkande lönsamhet, när fler skall dela på kakan. Andra kända problem som uppkommer i branscher med kraftig överetablering är försämrade arbetsvillkor, mer deltidsjobb, skattefusk, ökning av svart arbete osv.
Jag vill att frisörerna skall kunna driva en lönsam verksamhet med bra arbetsvilkor som det går att leva på. Hur du kan få det jag skrev till att det är fult att göra vinst är för mig obegripligt. Däremot så kommer ditt försvar för John Bauers överutbildningsverksamhet att leda till kraftigt minskad lönsamhet när många fler skall dela på hårklippningskakan. Det är du som i praktiken vill ta bort lönsamheten från frisörbranschen - anklaga inte mig för något som du förespråkar i praktiken.
Du har inte tid och ork att kommentera mina artiklar skriver du. Sanningen är nog snarare att du har tid och ork men inga sakargument

Henrik

onsdag 1 september 2010

Dagens aktiviteter



Vi har haft valbyrån i gång på torget med flygbladssutdelning och väljarmöten. Röstsedlarna har lagts ut på förröstningställena i kommunen. Jonny och jag träffade förre fritidschefen Eje Johansson i dag och fick en intressant genomgång av badhusfrågan. En sak som är klar efter den Eje, s muntliga genomgång och efterföljande rundtur i alla skrymslen och vrå av badhuset är att stommen är oskadad.

I går kväll så pryddes Vinslöv, Sösdala och delar av Hässleholm vackra valaffischer.

Henrik

Orörd gryta

Ibland hör man vissa säga att de har tänkt rösta på sverigedemokraterna för de "rör om i grytan". Om sverigedemokraterna kommer in så hoppas man att det skall bli lite liv och rörelse i politiken. Visst behövs det fler motsättningar, debatter och liv i kommunalpolitiken. Det är i dag för mycket ryggdunk och samförstånd. När man lyssnar på valdebatterna här i kommunen kan det vara svårt att avgöra vem som är från vilket parti. Nio grå gubbar på podiet utan visioner . Visst finns det skillnader men inga stora.
Sverigedemokraterna i fullmäktige här i Hässleholm är precis lika grå och intetsägande som resten. Patrik Jönsson är lika inspirerande som en kamrer på en mindre bokföringsbyrå. De andra verkar mest satsa på att vara tysta. Likadant är det i Blekinge kommunerna där Sverigedemokraterna sitter med. BLT har gjort en undersökning av sverigedemokraterna i Blekinge och de skriver: SD-ledarna Jimmie Åkesson och Richard Jomshof sköter snacket i de politiska forum i Blekinge. De övriga 7 sverigedemokraterna har inte sagt ett ord i fullmäktige under 4 år. För det så har de kvitterat ut 538 kronor per möte. Bra betalt för att sitta på en stol och hålla käft.
Sverigedemokraterna står inte för något nytt, sverigedemokraterna förmår inte "röra om i grytan". En röst på sverigedemokraterna är en röst på grå/blå kommunalpolitik med ryggdunk och samförstånd.

henrik

BLT