lördag 27 juni 2009

Moderaterna förstör välfärden i Hässleholm



170 kommuninnevånare riskera att bli ut försäkrade från sjukförsäkringen efter nyår. Anledningen är att moderat regeringen har skärpt kraven för att få sjukpenning. Det innebär att de inte längre har någon inkomst. De måste då få tag på ett arbete, börja studera, få a-kassa, ta ut ålderspension eller starta eget. Att som f.d. långtidssjukskriven få ett arbete idag är inte lätt, många av dessa sjukskrivna är äldre som inte har rätt till studiemedel, några kanske kan ta ut pension men tar man ut förtida pension så blir pensionen mycket låg. Att starta eget idag är nog det dummaste man gör, chansen att mitt nya uppstarts företag skall löna sig när alla andra lägger ner är inte stort.
Lösningen för de flesta utförsäkrade blir att kommunen får betala ut socialbidrag. De kan då se fram emot att få leva som fattiga en lång tid framåt. Alla Hässleholmare drabbas av nedskärningarna i sjukförsäkringen. Kommunen måste nu ta pengar från vård, omsorg och skola och använda dem till att betala ut försörjningsstöd till 170 personer. Dessa fick tidigare ersättning från staten. Men regeringen har slösat bort statens pengar på skattesänkningar åt de rika. T.ex. till statsminister Fredrik Reinfeldt som tjänar 135 000 kronor i månaden och vår egen lill Reinfeldt, Urban Widmark (m) kommunstyrelsens ordförande som roffar åt sig 55000 kronor i månaden av kommunens pengar.
Istället för att höja skatten på de välbeställda (sig själva) så tar de bort vanligt folks trygghet.
Det är dags att stoppa jakten på sjuka och arbetslösa. Man skall ha rätt till sjukskrivning, förtidspension och delpension om man har slitits ut i arbetslivet.
Beskatta fantasilöner, bonusar och miljon förmögenheter istället.

Henrik
KB


http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090627/HASSLEHOLM/967993434/1020/&/Utforsakring-drabbar-manga-efter-arsskiftet
http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3764264
Sjuka riskerar att drabbas extra hårt av lågkonjukturen och regeringens politik

fredag 26 juni 2009

Samtal med en fd Bankdirektör


swedbank, originally uploaded by z. roll.

Fick ett samtal från fd bankdirektören för sparbanken i Vittsjö igår med anledning av min insändare om bankspekulationerna. Han hade reagerat positivt på den och var mycket upprörd över hur storbankerna hade förstört och plundrat de små lokalbankerna. Han berättade hur noggranna kreditkontroller de gjorde när de skulle låna ut pengar till det lokala näringslivet. Det handlade inte om några svindlande belopp men banken ville försäkra sig om att insättarnas pengar inte skulle försvinna i något luftigt fantasiprojekt. Vidare så berättade han att när Swedbank tog över sparbankens lokalkontor i Vittsjö försvann på en gång 50 miljoner kronor från banken i Vittsjö till Swedbank i Stockholm. 50 miljoner som hade kunnat användas till att utveckla näringslivet i Vittsjö. Var de 50 miljonerna är i dag vet nog ingen. De kanske lånades ut till att "investeras" i lyxkonsumtion i Baltikum, betalades ut som bonus till högsta ledningen eller försvann som aktieutdelning. 50 miljoner i investeringar i Vittsjö hade räckt långt till att stärka och utveckla det lokala näringslivet.
Ett litet exempel på hur storbankerna har plundrat bygden.
Det är dags att socialisera storbankerna så vi kan använda dem till samhällsnyttiga investeringar. De små lokala kooperativa banker behöver utvecklas och stärkas tex genom att avbryta allt samarbete med huliganbankerna.
Henrik


http://bloggkartan.se/registrera/8933/haessleholm

torsdag 25 juni 2009

Sommartur över förgiftad sjö






















"Ormen Korte"
25 grader varmt, strålande sol, klarblå himmel. Dottern på "Peace and Love", tonårspojken sysslar med det tonåringar helst gör - sover och hustrun på tjänsteresa. Med andra ord ett gyllene tillfälle att blöta paddeln. Sagt och gjort, lastade "Ormen Korte", paddlingstillbehör, kaffe, kall pilsner, kex, liggunderlag och en ny bok "Yacoubians hus" av den Egyptiska författaren Alaa Al - Aswany.
Körde ner till"Playa Hässleholm" och där möttes jag av den stora ensamheten. Förutom mig själv endast några vilsna själar. Tomt i vattnet, inga lekande barn.














"Playa Hässleholm" - Björkviken

Jag borde inte ha blivit förvånad. Hässleholmarna har lärt sig att i Finjasjön kan man inte bada i på sommaren på grund av algblomningen.
Mycket riktigt så hade kommunen satt upp varningskyltar på bryggan.
Badvattnet är förgiftat - man kan bli illamående, få hudirritationer och ögonbesvär. Mag och tarmproblem och feber attacker varnar skyltarna också för. Inte underligt att Hässleholmarna håller sig borta från den här smitthärden.
Finjasjön är övergödd, under större delen av nittonhundratalet så gick stadens avloppsvatten orenat ut i sjön. Under årtiondena så byggdes det upp ett tjockt sedimentlager på sjöbottnen. Detta sedimentlager göder nu algerna som förökar sig snabbt så fort vattentemperaturen stiger. Finjasjön är i princip badbar endast när vattnet är för kallat att bada i. ( I alla fall för mig som är en erkänd badkruka)
Kommunen har plöjt ner miljontals kronor på att försöka restaurera sjön. Muddra, tråla, byggt dämme och anlagt en effektiv reningsanläggning - Magle våtmark. Bra åtgärder utom muddringen, det var att kasta pengar i sjön - bokstavligt. Stora insatser men tyvärr inte tillräckligt för att få Finja badbart igen.
Undrar hur mycket som vi idag anser är vettigt och ekonomiskt rationellt som kommer att slå tillbaka på oss i framtiden. Troligtvis en hel del. Våra politiker verkar inte ha begripit att det behövs åtgärder - det räcker inte med tom retorik. Den enda miljöåtgärden som regeringen har vidtagit utöver vissa små saker är att lägga in ordet miljö i alla uttalanden. Som om naturen bryr sig om att Maud Olofsson orerar om miljön. Tomma tunnor ....

Men jag skulle inte bada utan paddla på vattnet. Packade kajaken och fick en snabb och rolig tur i den kraftiga medvinden. Blev rejält översköljd ett flertal gånger. Men Ormen beter sig som vanlig lugnt och förutsägbart.
Landade på badstranden i Skyrup med kraftiga vågor i ryggen. Fikadags, nybryggt kaffe med tilltugg, det smakar alltid bättre i det fria. Avslutade med en timmes rofyllt läsande av "Yacobians hus", innan det var dags att paddla tillbaka till Björkviken i hård motvind. Det gick inte fort i motvinden och vattnet stänkte friskt. Men vattnet var varm så det var bara härligt. När jag kom fram till Björkviken så var det lite mer folk där, men inga som badade.
På det hela taget en mysig tur, men nog hade det varit härligt om vattnet inte hade varit förgiftat så man skulle kunna avsluta turen med lite rollträning.
Glad sommar!
Henrik

http://www.sr.se/kristianstad/nyheter/artikel.asp?artikel=2926159
http://www.nsk.se/article/20080801/NYHETER/327836035
http://www.regito.com/main2/
http://www.nsk.se/article/20080722/NYHETER/3308724

onsdag 24 juni 2009

Stadsvandring med teater



HeTS, Hässleholms teatersällskap kommer att anordna fler historiska stadsvandringar som illustreras av små teaterstycken ur stadens historia under vandringen. Jag följde med på en vandring en regnig junikväll. Det var en alldeles förtjusande och intressant kväll trots vädret. Så missa inte stadsvandringarna när de återkommer i augusti. Den 15 och 16 augusti kl 14:00, den 18 augusti klockan 18:00, 23 augusti kl 14.00 och avslutningen den 5 septemper kl 14:00. Samling utanför Cafe Nyfiket. Pris 100kr.
Henrik
KB

http://www.hets.nu/

Perstorp konjunktur anpassar lärandet.


IMG_ 162, originally uploaded by Familjen Nyberg i Tollarp.

Perstorps kommun har beslutat att minska på undervisningstiden för eleverna i årskurs ett. Under högkonjunkturen fick eleverna 27 lektioner i veckan men nu drar man ner till 22 lektioner, mindre får man inte ha enligt timplanen. En neddragning på nästan 20%. Hur det här kommer att påverka elevernas lärande behöver man inte vara en Einstein för att räkna ut. Redan tidigare så låg Perstorp dålig till i den nationella betygstatistiken. Utöver kraftiga nedskärningar i undervisningstiden så skall eleverna få fyradagars vecka trots att skolinspektionen säger nej. Men Perstorps kommun trotsar skolinspektionen och inför fyradagarsveckan. Kommunen räknar med att spara in lite småpengar på skolskjutsar och personal med fyradagarsveckan men säger att anledningen är barnens bästa. Eleverna skulle med femdagarsvecka riskera att få äta lunch redan halv elva. Låter som ett rejält svepskäl i mina öron. Tyvärr så är det inte borgarna som styr i Perstorp utan socialdemokraterna och vänsterpartiet. Ett litet citat ur "Platform" (S) och ( V) gemensamma plattform för mandatperioden:
Det behövs också satsningar på skola och barnomsorg i Perstorp. Vi kan inte spara på framtiden. Skolan skall vara under demokratisk styrning där elevers och föräldrars inflytande tillförsäkras. Skolan skall också fostra i demokratiska och humanistiska värden och utifrån alla människors lika värde. Den pedagogiska kvalitén får inte försvinna inom verksamheten. Klasstorlekarna ska hållas på en rimlig nivå. Det antal barn som slutar nian skall ha nått en kunskapsnivå som minst är i klass med riksgenomsnittet. Helt rätt - men det var då, nu sviker man väljarna och genomför kraftiga nedskärningar.

När socialdemokraterna och vänster håller i slaktkniven är det inte konstigt att väljarna letar sig till främlingsfientliga partier som SD och SPI.


Jag förstår att Perstorps kommuns ekonomi har försämrats pga av den ekonomiska krisen och borgarregeringen. Men vad jag inte kan förstå är varför man har accepterat minskade statsbidrag utan att ta strid. Vänstern och socialdemokraterna kunde tillsammans med facken ha organiserat ett stort protestmöte, genomfört en massiv namninsamling där man hade krävt att staten skulle införa en kommunakut istället för bankakuten. Man hade kunnat vägrat att betala in moms avgifterna till staten. Ja det finns mycket partier som säger sig värna välfärden skulle ha kunnat göra bara man vill. Det är inte säkert att man hade vunnit men vänster måste försöka annars så tar högern över.
Det behövs ett nytt vänster alternativ i Perstorp - den nuvarande sk vänstern har bytt färg från rött till lila.


Henrik


http://www.dn.se/nyheter/sverige/forstaklassare-kan-fa-fyradagarsvecka-1.852320
http://www2.vansterpartiet.se/perstorp/art_detalj.asp?ID=52

tisdag 23 juni 2009

Elmehagen gör en Pudel!


BLondiedec06 142, originally uploaded by Hollywood Poodle.

AMF pensions förre chef Christer Elmehagen skall betala tillbaka 6 miljoner kronor till AMF. Det bör inte kosta han så mycket för hans totala pension från AMF före återbetalningen uppgick till 104 miljoner kronor. Han får nu försöka klara sig på 98 miljoner istället för 104 miljoner. Med tanke på hur han skötte pensionsspararnas pengar under sin tid som AMF chef så kan det bli tufft.
LO:s ordförande Wanja Lunby Wedin som krävde att han skulle betala tillbaka 20 miljoner - är nu tyst.

Men låt oss glädjas åt det lilla och hoppas på att Elmehagen startar en "ekonomisk pudeltrend". Det är fler som borde börja pudla. Fredrik Reinfeldt kommer högt på min lista över personer som skulle behöva hoppa på den "ekonomiska pudeltrenden".

Henrik

PS Christer Elmehagen säger till LO-tidningen " Jag vill gå vidare". Han hoppas på nya styrelseplatser eller andra positioner i näringslivet. Ni fackligt aktiva får se upp - han kanske kommer att styra ert förtag. Huva! DS

Olika livsvilkor

Businessmans Pockets Filled with Money

Den ekonomiska krisen drabbar inte alla - för ett antal svenskar så blir plånboken bara fetare och fetare trots att ekonomin och arbetsmarknaden försämras kraftigt för vanligt folk.

Vår statsministern Fredrik Reinfeldt får sin redan höga fantasilön höjd till 135 000kr/månaden nästa vecka. De andra ministrarna i regeringen får sina löner höjda till 108 000kr/månaden. Under hela våren har olika rapporter begärt att regeringen skall stimulera den svenska ekonomin för att lindra den ekonomiska krisen. Fredrik,Maud, Jan och Göran har hårdnackat vägrat med hänvisning till "behovet av sunda statsfinanser". Nu verkar det som de fyras gäng har svängt och vill stimulera efterfrågan. Tydligen så har de tolkat ropen på att regeringen måste öppna plånboken högst personligt. Regeringen kommer inte ha tid att ligga på badstranden i sommar utan det blir till att springa på Rusta, Siba, Dressman och stimulera ekonomin.

Personligen så tror jag att det är EU som ligger bakom den här nya politiken. Nämligen Sveriges avgående EU kommissionär Margot Wallström. Hon satsar ännu hårdare på att stimulera den svenska ekonomin, utöver att hon får en rejäl mångmiljon pension så har hon även lyckats "få" ett avgångsvederlag på fem miljoner. Det lär bli "shop till you drop" som gäller för Margot i sommar.

Det kan behövas att den politiska klassen springer omkring med plastkorten i högsta hugg, för vanligt folk lär inte göra det i sommar. Arbetsförmedlingen meddelar att " Hittills i juni är preliminärt 7 475 personer berörda av varsel om uppsägning (5 024 under hela juni 2008)." Arbetslöshet är som bekant inte bra för kreditvärdigheten. Något som inte hellre är bra för kreditvärdigheten är att få lönen sänkt med 20%. IF Metall beräknar att ca 50 000 arbetare har fått sin lön sänkt med 20% i år.

Något som däremot vore bra för offentliga sektorns kreditvärdighet vore kraftigt sänkta politikerlöner.

Henrik



http://www.konj.se/arkiv/konjunkturlaget/konjunkturlaget/detkraftigabnpfalletbromsaruppmenarbetsloshetenokarsnabbtframtill2011.5.7cf9c5aa121e17bab4280001288.html
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5416092.ab
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3100435.svd
http://www.arbetsformedlingen.se/go.aspx?c=49

måndag 22 juni 2009

Protester i Osby.

Osby kommun har kommit med ett synnerligen korkat förslag, nämligen att alla förskolor i centralorten, utom två stycken, endast skall ha öppet mellan 08:00 - 17:00. Idag så har förskolorna öppet mellan 6:30 till 18:30. Går förslaget igenom så innebär det att de enda som kan arbeta heltid är de som har ett arbete inom centralorten. Men det bör tex inte vara ett arbete inom handeln som ofta har öppet till 18:00 eller mer.
Osby kommun försöker som andra kommuner här i Göinge trakten att få folk att flytta till kommunen. Goda kommunikationer gör att det går utmärkt att bo i Osby och arbeta i tex Hässleholm eller Älmhult. Det här förslaget riskerar rasera hela arbetet med att öka befolknings- och skatteunderlaget.
Tanken är i och för sig att två förskolor även i fortsättningen skall ha kvar de nuvarande öppettiderna. Det innebär att barnen kommer att placeras på förskolorna utifrån föräldrarnas arbetstider. När jag hade mina barn på dagis så valde vi den närmsta förskolan. Det var praktiskt när man skulle hämta och lämna, barnen kunde leka med sina dagiskompisar även på fritiden och när de började första klass i grundskolan kände de redan flera av sina blivande klasskamrater. Jag tror att alla föräldrar önskar att dagis finns i närheten.
Om förslaget går igenom så kommer det att bli en stor omflyttningskarusel på förskolorna i Osby. Barnens trygghet kommer att gå förlorad.
Som tur är verkar inte föräldrarna acceptera detta korkade förslag. "Kronor och ören får inte bli viktigare än trygghet, trivsel och bra pedagogik i förskolorna" säger Annette Ekberg och Maria Hedin. Det har även organiserats ett välbesökt protestmöte och en namninsamling har startats.
Jag hoppas att namninsamlingen blir omfattande och att föräldrarna lyckas tvinga Osby politrukerna att slänga förslaget i papperskorgen.

se även

http://www.nsk.se/article/20090616/NYHETER/301810573/1130/*/OSBY/foraldrar-i-protest-mot-samre-service
http://www.nsk.se/article/20090614/OPINION/523407173/1145/OPINION/*/inte-langre-nagon-barnpassning
http://www.nsk.se/article/20090621/OPINION/696789402/1171/OPINION/*/forsamra-inte-for-barnen
http://www.nsk.se/article/20090618/OPINION/779527236/1171/OPINION/*/skandalforslag-i-osby

Sommaren är här!!

Businessman Holding Ice Cream

Otto och Glassfabriken har ställt upp sin glassvagn på torget i Hässleholm. Ottoglassen är av en helt annan kvalité än GBs industriglass. Det blev en citron och blåbärstrut. Jag aktar mig för att ta mer än två kulor för Otto snålar inte på kulstorleken. Det lär bli fler besök i sommar.

Henrik

Historia är politik.

Det enda du kan vara säker på framtiden; ty det förflutna förändras ständigt. Ett jugoslaviskt ordspråk. Det är så bra att vi tar det igen: Det enda du kan vara säker på framtiden; ty det förflutna förändras ständigt.

För historia är politik och de som har kontrollen över historien har makt. Historien skrivs så den passar nuet och den visionen om framtiden man har. Privilegiet att skriva historien är ett maktredskap och inget annat.

Historia kan ju inte vara objektiv eftersom verkligheten inte är objektiv! Verkligheten är ju fylld av intressekonflikter beroende på klasstillhörighet.

Historia är ingen absolut vetenskap likt matematik. Där 1+ 1= 2 oavsett vem som adderar.

Men på samma sätt kan vi inte göra när det gäller historia; det vill säga att detta och detta hände och lärdomen är denna. Så kan vi inte förstå historien! Det förstår alla om de tänker efter, utom möjligtvis några historiker som Dick Harrisson. Jag har tidigare trott att det är hans arrogans som retat mig. Men det är nog mer än så.

Jag såg ett föredrag med honom på SVT24 idag och det var om ekonomiska kriser ur ett historiskt perspektiv. Vad han gör är att göra en borgerlig historieskrivning och presenterar den som objektiv. Han säger också att historien visat att frihandel ökar välståndet. Ett oerhört kontroversiellt påstående! Ökar välståndet för vem? Dick Harrisson är mycket kunnig, absolut. Men han är inte objektiv. Han vill bara ge sken av det.

Vi lever i en sådan borgerlig hegemoni att det nyliberala blivit sanning.

Per-Ola.

Uttalande från Palestinagrupperna i Sverige

Israels krav oacceptabla



Tidningarnas rubriksättare har valt att lyfta fram det faktum att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nu ”erkänner en palestinsk stat”. Men det räcker att läsa några rader längre ner, eller att lyssna på talet i sin helhet, för att inse att det Israel avser med begreppet palestinsk stat strider mot FNs resolutioner och tidigare överenskommelser. De krav som Netanyahu vill ställa på palestinierna är oacceptabla och hans nu uttalade politik kommer kraftigt att försvåra möjligheterna till fred.

Netanyahu gjorde i sitt linjetal i går klart att man inte ämnar stoppa utbyggnaden av bosättningarna på ockuperad mark, inklusive Östra Jerusalem, något som USAs president Barack Obama krävde i sitt senaste utspel kring Mellanöstern. Enligt internationell rätt är alla bosättningar olagliga och för att en rättvis fred skall bli möjlig måste även de befintliga bosättningarna bort. Premiärministern gjorde också klart att hela Jerusalem skall tillhöra Israel, vilket också det är ett helt orimligt krav som strider mot internationella överenskommelser. Förutom dessa frågor stänger också Netanyahu dörren för flyktingarnas rätt att återvända och han gjorde klart att palestinierna inte skulle ha rätt till ett eget försvar.

Utrikesminister Carl Bildt sitter i dag i möte med israels utrikesminister Avigdor Lieberman för att diskutera en uppgradering av bland annat handelsrelationerna mellan EU och Israel och han skriver på sin blogg att mötet i viss utsträckning kommer att handla om Netanyahus anförande. Bildt uttrycker sig kritiskt mot talet och drar samma slutsatser som Palestinagrupperna:

”Han [Netanyahu] nämnde visserligen begreppet palestinsk stat, men omgärdade det samtidigt med så kraftiga begränsningar att det seriöst går att ifrågasätta om begreppet egentligen är relevant.
Och i andra viktiga frågor uttalades en politik som snarare kommer att försvåra möjligheterna till en fred.”

Vi uppmanar nu Carl Bildt och svenska regeringen att kraftfullt protestera mot den israeliska regeringens politik, inte bara i ord utan också i handling. En uppgradering av relationerna mellan EU och Israel kan omöjligt genomföras nu. En konsekvens av Netanyahus tal borde istället vara att allt samarbete med Israel fryses..

Vi hoppas också att Sverige under sin tid som ordförande i EU gör sin röst hörd för att EU skall agera för att sätta hårdare press på att Israel följer FNs resolutioner och internationell rätt.

Gå från ord till handling!


Palestinagrupperna i Sverige


Kontakt: Anna Wester 0709-66 91 22

Palestinagrupperna i Sverige
Tegelviksgatan 40
116 41 Stockholm
08-641 72 88
0701-316072

info@palestinagrupperna.se
www.palestinagrupperna.se

Högerpolitik


Högerpolitiken går ut på att vältra krisens bördor över på vanligt folk som får ta smällarna genom massarbetslöshet, växande köer till socialhjälpskontoren, nedskärningar i kommunerna, ökad övervakning av medborgarna osv. I dagens Norra Skåne kan vi läsa om högerpolitikens effekter i Hässleholm. Det saknas 91 årsarbetare inom hemtjänsten. Behovet av hemtjänstperonal ökar när befolkningen blir äldre. 91 välbehövliga personer som behövs för att hjälpa de gamla så de kan fortsätta att bo hemma. Livsvillkoren kommer att försämras för många pensionärer när fler får dela på befintlig personal.
Högerstyret tänker försöka täcka bristen på personal inom hemtjänsten genom att flytta över en del personal från kommunens särskilda boende. Arbeta hårdare för samma lön är lösningen enligt omsorgsnämnden. Det kommer inte att räcka utan efter omflyttningen så saknas det fortfarande 65 vårdarbetare. " vi måste helt enkelt vända på varje sten för att hitta pengar. men det blir tufft" säger Cecilia Tornerefelt (M) som är nämndens förste vice ordförande. Men det blir inte tufft för henne och hennes väljare. Hässleholmspolitikerna höjde sina arvoden med 4,5% vid årsskiftet det är betydligt mer än vad de kommunalanställda undersköterskorna, lärarna och övrig personal kan räkna med. Där finns en liten sten som Cecilia kan vända på. En stor sten för Cecilia att vända på är alla de skattesänkningar som hennes partikamrater i regeringen har beviljat den välbeställda medelklassen, förmögenhetskatten, fastighetsskatten osv.
Nej det blir nog inte tufft för Cecilia utan bara för de behövande pensionärerna och omsorgspersonalen.
Det är dags att börja protestera!

Henrik

En bokrecension.

En bokrecension.

I kväll har jag läst boken Tänk på avståndet – Ojämlikhet dödar av den brittiska professorn i hälsovetenskap Richard Wilkinson.

Boken visar hur ett samhälle med stora klyftor och inkomstskillnader har mer sociala problem och att folkhälsan är sämre. Länder och samhällen med stora inkomstskillnader har större problem med mental ohälsa, missbruk och fetma än vad samhällen med små inkomstskillnader har. Sociala jämförelser är grundläggande för hur vi upplever vår egen livssituation, visar Wilkinson.

Människor dör yngre i samhällen med stora klassklyftor. Det har visats sig att det är vår biologiska natur som gör att vi är så känsliga inför skillnader i våra mellanmänskliga relationer. I länder med stora inkomstskillnader sätts även fler personer i fängelse och mindre resurser satsas på utbildning och välfärd.

Hur rikt ett samhälle är styr inte den generella hälsan utan det som påverkar är alltså hur jämlikt samhället är. Stora inkomstskillnader ger även mer våld, mindre tillit, mer fientlighet och mindre engagemang i samhällslivet. Viljan att betala skatt påverkas också positivt i jämlika samhällen.

Alltså, kampen för jämlikhet handlar inte enbart om principiell rättvisa utan att frågan är större än så. Jämlika samhällen är friskare samhällen!

Bankerna


Intressant om bankstödets kostnader: http://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/bankstodet-ett-svart-hal.html. Mikael Nyström författaren till boken Kapitalet.se skriver att kostnaden kan uppgå till ofattbara 250 miljarder kronor om det vill sig riktig illa. Som jämförelse så beräknar regeringen att statens skatteinkomster för 2009 kommer att uppgå till 692 miljarder kronor. Det är drygt en tredjedel av statensintäkter under ett år.
Den politiska klassen verkar inte ha några större betänkligheter att slänga våra skattepengar efter ett antal spekultionsdirektörer. Till vanlig folk finns som vanligt inte ett rött öre.

http://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/bankstodet-ett-svart-hal.html

Fritidsläger


Inte ens Hässleholms ungdomar kommer undan borgarstyrets nedskärningar. Nu skall Hässleholms fritidsläger läggas ner. Fritidslägret som har lockat ca 400 ungdomar till att pröva på olika idrotter, badminton, karate, orientering, show-dans, amerikansk fotboll, bad och fotboll. I 12 år har Hässleholms idrottsföreningar ställt upp och arrangerat denna mycket populära start på sommarlovet. Det har varit ett sätt att locka nya utövare till föreningarna och ge ungdomarna som sköter lägret ledarskapsträning. Fritidslägret har varit ett mycket framgångsrikt projekt genom åren - mer sånt inte mindre.
Kommunens kostnad för fritidslägret är ynka 450 000 kronor. Den här typen av aktiviteter kommer att behövas ännu mer i framtiden. Med den stigande arbetslösheten så kommer många familjer inte ha råd att åka på semester.

Ett av Hässleholms borgarnas dummast förslag alla kategorier.

Girigheten


Ett intressant inlägg av Henrik Borgström i Sydsvenskan. Han skriver: ""Men vem har hört talas om att banken SEB:s koncernchef Annika Falkengren numera inte gör sitt allra bästa för att hon gått miste om både bonus och kompenserande löneförhöjning på ett par miljoner? Och vilka av Volvos 250 högsta chefer under företagsledningen har slutat av missnöje med att de inte får den utlovade bonus som företagets styrelse under det allmänna opinionstrycket inte vågade dra igenom? Naturligtvis arbetar de rimligen vidare efter bästa förmåga.
Helt riktigt, bonusar och fantasilöner handlar bara om överhetens girighet och inte om nödvändiga kostnader för att säkerställa ledningskompetens till företagen. Enda möjligheten att stoppa direktörenas bolagsplundringar är att hårdbeskatta fantasilöner, tok pensioner och bonusar. De kommer aldrig att frivilligt avstå från att doppa fingrarna i köttgrytorna. Laglig bolagsplundring är vad överheten håller på med. Det handlar om stora belopp tex så kostar pensionerna i SEB och Handelsbanken till nuvarande och tidigare ledning sammanlagt 3,4 miljarder kronor. Handelsbankens förre vd Arne Mårtensson har ett pensionsavtal värt svindlande 225 miljoner kronor.
Dessa pengar skulle kunna användas till att anställa många undersköterskor istället.
Beskatta bolagsplundrarna!

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2724479.svd
http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=683406
Henrik

Skånsk arbetslöshet

Läser en notis i Norra Skåne att Cats söker restaurangpersonal. De har fått över 500 sökande till 5 jobb. "Det verkar finnas hur många arbetssökande som helst just nu" säger Cats ägare Jenny Nilsson till NS. Tyvärr så har hon rätt för enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik (Maj 09) så har den skånska arbetslösheten ökat med 72% på ett år. Från 16826 till 28938 arbetslösa. Ungdomsarbetslösheten har ökat med ofattbara 91% på ett år, från 2090 till 4000 ungdomar. Inkomstmöjligheterna försvinner snabbt för många och varselnivåerna är fortfarande höga.

Regeringen fortsätter med att göra ingenting. Arbetslösheten och vanligt folks inkomstmöjligheter verkar vara lågprioriterat av Reinfeldt och company. Den enda satsningen regeringen gör är att ge miljarder av våra skattepengar till ett antal spekulationsbanker.

Det är dags att socialisera bankerna och använda pengarna till välfärdsarbete och klimatinvesteringar.

onsdag 17 juni 2009

Varsel x 3.

den 13 juni 2009

Varsel x 3.

Krisen har kommit till Hässleholm, Transportledet varslar 80 anställda, DHL lägger ner Hässleholms terminalen och 50 anställda blir av med jobben och Ruukkis nedläggning hänvisar 106 arbetare till en mager svältkassa (a-kassan). 226 arbetstillfällen borta på några dagar. 226 Hässleholmare med familjer som går en osäker framtid till mötes. I högkonjunktur så slits arbetarna ut - i lågkonjunktur så slängs arbetarna ut. Så fungera det i dagens marknadsekonomiska Sverige.
Detta kommer att drabba betydligt fler än de direkt berörda, de minskade skatteintäkterna kommer att försvaga kommunens budget ytterligare. Med konsekvenser för vård, skola och omsorg.
Kommunstyrelsens ordförande Urban Widmark har bara tomma ord att komma med. Han hoppas tydligen att kommunens satsning på ett nytt logistikcentrum skall göra att transportföretag etablerar sig i kommunen. Varför transportföretag som får färre och färre uppdrag till lägre och lägre priser skulle vara beredd att börja investera i nya anläggningar övergår mitt förstånd.
Hade Urban försvarat Hässleholms intressen så hade han krävt att regeringen höjer ersättningen i svältkassan och försökt pressa företagen att stanna kvar i Hässleholm. Tex hotat DHL med att kommunen inte längre skall använda deras tjänster. Förhoppningsvis så kommer de anställda och facket på något sätt att stoppa dessa tokvarsel.
Till en början med så borde löntagarkonsulenter kallas in och granska företagens bakomliggande beräkningar. Att vinsterna har sjunkit något kan inte vara en godtagbar anledningen till att slänga ut anställda. Samhällsansvaret kan inte endast bäras av de anställda.