fredag 28 mars 2014

Tredje väg ur ukrainsk återvändsgränd


28 mars, 2014
Just så här kan det se ut – när nationalismernas och stormaktsintressenas logik accelererar in i militär förödelse. Reaktionär storrysk agitation i kollision med glödgad ukrainsk nationalism, Putinregimens imperieintressen mot västimperialismens sanktioner. Konfrontationen ihärdigt uppladdad av mediestormar på alla sidor där budskapen smattrar i svart och vitt. Vi som lever i väststormen kväljs när liberalmedia plötsligt älskar barrikadstrider och tvättar ukrainska fascistgrupper vita. Ryska regimkritiker storknar när Putinreaktionärer med tjetjeniers blod över öronen, skrålar om minoritetfolkens rättigheter.
För de ukrainska folkmassor – ukrainsk som ryskspråkiga – som bara ville bli av Janukovitj’ kleptomaner och slippa leva som fattighjon är den nuvarande spiralen förödande. Arbetande människor med gemensamma intressen av demokrati, jämlikhet och försörjning drivs isär av nationalistiska fanatiker och stormaktsintressen.
De ukrainska fascister som, enligt bedragare av Carl Bildts snitt, inte existerar besatte med EU:s och USA:s välsignelse centrala poster i den nya ukrainska regeringen, degraderade omedelbart ryska från status som officiellt språk, har på sitt program att avskaffa Krims autonomi, införa medborgarskap på ukrainskspråkig etnisk grund, förbjuda Regionernas parti och kommunister samt sopa undan varje historisk och kulturell länk till det ryska. Perfekt skräckscenario för storryska nationalister att jaga upp den rysk-ukrainska folkstämningen, förvandla folkprotesterna i Kharkiv och Donetsk mot korruption och fattigdom till paroller om Anschluss med Moskva och låta Putindömet marschera in och ta över.
Bakom Putins bandvagnar står ryska gas- olja och finansoligarker alltmedan Kievregeringen sponsras av oligarker med västintressen. Demokrati och mänskliga rättigheter har föga med stormaktskonfrontationen att göra. Medan Putin larmar om ukrainsk fascism jagar hans pamjatfascister och kosacker kaukasier, vänsteraktivister och HBT-aktivister i Moskva. Medan Obama och EU-politiker brännmärker ryska övergrepp och annektering, släpps ukrainsk fascism rakt in i Europas maktsfärer.
Mot dessa ödesdigra alternativ kämpar hårt pressade ukrainska vänstergrupper, internationalister och demokratiaktivister. Medan Putinhantlangarna kan räkna med support från ryska gasrubler och EU-bulvanerna med IMF-miljarder står den tredje kraften ensam. Men den skulle kunna ha oss – och en värld av solidaritet underifrån mot både pesten och koleran. Varken annekteringar eller sanktioner, varken Gazprom eller Bundesbank, Moskva eller Bryssel, öst eller väst – bara folkens demokratiska solidaritet över alla gränser. Stora ord? Fraser och besvärjelser? Nej, handfast praktiskt samarbete mellan alla dem som nyss samlades kring Världssociala forum och globala rättviserörelser – för en tredje väg ut ur återvändsgränderna.

Nsk

onsdag 26 mars 2014

Protokollförs inte!

 image
 

Möten i parlamentarikergruppen protokollförs inte - så praktiskt. Våra kommunalpolitiker har skapat en informell grupp som diskutera politikerarvoden utan protokoll. Tyvärr så verkar det här hur handlingar skall hanteras vara sorgligt eftersatt i den här kommunen. Underskrifter saknas, datum  saknas, granskare får inte tillgång till handlingarna förrän tidningarna börjar granska ärendet.

Men visst är det praktiskt att diskutera sina egna löner utan att de protokollförs. Knappast demokratiskt med säkert med goda resultat för de inblandade. Pär Palmgren erkänner tex att han inte skulle säga nej till att stoppa ner handen i syltburken.

Förstår också att de motiverar de förslagna löneförhöjningarna med att de har halkat efter andra kommunala chefer. Det skulle knappast gå att motivera löneförhöjningar utifrån hög kompetens utan att bli utskrattade. Inte efter Pärleporten, Garaget och Dyrporten.
Nej sänk lönerna för kommunalråden rejält. Istället för att koppla lönerna till riksdagsarvodena så borde kommunalrådslönerna kopplas till kommunalarbetarnas löner. Vill politikerna höja sina arvoden med 10 procent så får de också höja kommunalarbetarnas löner med 10 procent.

tisdag 18 mars 2014

Garage mattematik.



Kommunen (kommunalråden) har lovat Kunskapsporten AB att hyra garaget för 80 miljoner i 20 år. Det blir 4 miljoner kronor om året. Fyra miljoner som hade kunnat användas till något annat tex höjd bemanning inom äldreomsorgen. Det finns 75 parkeringsplatser i garaget enligt Kunskapsporten AB. 75 parkeringsplatser delat med fyra miljoner blir 53 333 kronor om året per parkeringsplats eller 4444 kr per månad!
Som jämförelse så finns det en ledig 1:a på 25 kvadrat på Gärdesvägen för 2078 kronor i månaden. Nästan halva priset för en etta. Om man nu  vill parkera lite ståndsmässig närmare centrum så finns det lediga två rums lägenheter a 64 kvadratmeter på Pärleporten att hyra för endast 8116 kronor i månaden. Är bara hissen tillräckligt stor så skulle det kunna vara ett alternativ. Slår man sig ihop med en annan bilägare så blir det billigare än garaget. Plus att man får tillgång till kök och toalett och även gott om plats att förvara vinterdäcken.

Hur de styrande i kommunen har kunnat godkänna ett sånt här avtal övergår mitt förstånd. Men jag förstår varför regeringen har dragit i gång "mattelyftet". Det måste vara Hibabs styrelse som godkände detta avtal som inspirerade regeringen till mattelyftet. Mattematikgenierna i Hibabs styrelse var Bo-Anders Thornberg (m), Lars-Göran Wiberg (c), Bengt Andersson (s), Christer Caesar (KD) Pär Palmgren (m) Sven-Inge Persson (s) och Lena Wallentheim (s).

Det riktigt oroande i den här affären är att tre av dessa nu är våra kommunalråd.

NSK




söndag 16 mars 2014

Vädra ut!





Det blir mer och mer uppenbart varför välfärden i Hässleholms kommun har försämrats de senaste åren. Det är inte bara alliansregeringens sänkningar av statsbidragen till kommunerna som har påverkat ekonomin här i Hässleholm. Genom Norra Skånes förtjänstfulla grävande i hur de tre kommunalråden använt våra skattepengar så har bilden klarnat. De tre vise männen Urban, Tommy och Lars-Göran verkar mest ha varit intresserad av att betala Joakim Ollens Kunskapsports fastighetsbyggande tex Pärleporten och Garaget. När de inte har lånat ut våra skattepengar till diverse lokala företag eller plöjt ner skattepengarna i ogenomtänkta projekt som Dyrporten.
Inte undra på att det har fattats resurser till att åtgärda den bristande ventilationen i kommunens skolor eller få tillstånd en vettig bemanning inom omsorgen.
Nu verkar alla lokala partier vilja höja skatten nästa år. Men en skattehöjning, som drabbar låginkomsttagare och pensionärer hårdast, hjälper inte om kommunen fortsätter att misskötas på samma sätt som hittills. Nej först behövs en rejäl utvädring på kommunalkontoret.Mer pengar för kommunalråden att missköta förbättrar inte välfärden. Utvädring först!
Henrik 

fredag 14 mars 2014

Fabricerat rysshot


14 mars, 2014

”Samtidigt är det ett ofrånkomligt faktum att ingen svensk försvarssatsning kan vara stor nog att ensam trygga vår säkerhet i en situation där våra gränser och intressen hotas av en militär stormakt”. Det är Kd:s Göran Hägglund som i en debattartikel i Svenska Dagbladet 5 mars lite grann agerar riktkarl för det försvarspolitiska etablissemang som i svallvågorna efter Rysslands militära befästande av Krim pläderar för mer pengar till krigsmakten, luftvärnsnärvaro på Gotland och i vissa fall även Nato-anslutning. Hägglund själv vill tillsätta en ”förutsättningslös utredning” där Nato-medlemsskap prövas. Han när också en förhoppning om att socialdemokraterna under Stefan Löfven har mod att ompröva sin skepsis till medlemsskap, liksom Ingvar Carlsson en gång i tiden snabbt vände på klacken i frågan om EU-medlemsskap.
Samma dag i samma tidning hörs det än mer militanta tongångar från Officersförbundets ordförande Lars Fresker: ”Självklart kan vi inte agera med alla till buds stående medel vid varje händelse, men om vi inte agerar i ett läge som detta, när ska vi då agera? När det är för sent?”. Den förvarspolitiska beredningen, som i mitten av mars skulle ha kommit med en rapport om försvarets långsiktiga inriktning, har nu också fått förlängd tid till i mitten av maj.
Sjävklart bör Rysslands folkrättsliga övertrapp vid intagandet av Krim fördömas, men denna halvö ligger hundratals mil från Sveriges territoriella gränser. Rysslands stormaktsmanövrar kopplat till Ukrainakrisen har inte ett dugg med Sveriges säkerhetssituation att göra, men det försvarspolitiska etablissemanget verkar att ha förväxlat Krim med Gotland.
Därtill måste det finnas proportioner i bedömningen av Ryssland, dess styrka och ambitioner. Vi lever inte längre i en kalla krigets värld med i någon mån jämförbara militära supermakter. Rysslands militära utgifter uppgår endast till 7 procent av USA:s, landet har bara ett tjugotal militära baser utanför det egna territoriet ( USA har 800 baser) och Warszawapakten är till skillnad mot Nato ett minne blott. I den senaste storpolitiska akten har Ryssland – i och med den västvänliga blå-bruna regimens maktövertagande i Kiev – förlorat det stora slaget om Ukraina och med befästandet av Krim försöker därför Kreml att som plåster på såren gå segrande ur det lilla slaget.
En mäktig fredsopinion måste motsätta sig en ny miljardrullning till försvaret, att Gotland återbefästs och i förlängningen ett fullvärdigt svenskt Nato-medlemsskap. Den viktigaste förtroendeskapande åtgärden gentemot Ryssland skulle vara att Sverige upphör med det nära Nato-samarbetet och FRA:s omfattande spionage för USA:s räkning mot vår granne i öst. En verklig svensk neutralitetspolitik är den främsta garantin för avspänning med Ryssland.

NSk    NSk    NSk

tisdag 11 mars 2014

Socialistiska Partiet: Slut upp mot nazismen!



Tre personer har knivhuggits, en av dem har fått lungan punkterad. Den allvarligast skadade, Showan, är en ung man som är mycket aktiv inom en av Malmö FF:s supportergrupper och bland annat engagerat sig mot homofobi på fotbollsläktaren.
Den 8:e mars blev flera personer i Malmö utsatta för ett mordförsök på öppen gata av nazister efter de feministiska demonstrationerna på kvinnodagen. De knivhöggs och en person fick livshotande skador medan en annan fick en punkterad lunga. Nazister från Svenskarnas parti greps misstänkta för mordförsök. Det skedde bara några dagar efter att nazisterna som attackerade en annan fredlig manifestation, i Kärrtorp, ställdes inför rätta. En av de gripna nazisterna i Malmö har, enligt uppgift, nyligen kommit tillbaka från Ukraina där han slogs på fascisternas sida.
Vi har ett samhälle där nynazister och högerextremister gång efter annan ägnar sig åt dödligt våld mot människor vars värderingar de avskyr: Pronazistiska förlag distribuerar nazistisk propaganda, gömställen påträffas fullastade med vapen, hot och våld riktas mot HBTQ-aktivister, hets mot folkgrupp pågår oavbrutet med islamofobi och antisemitism – och nu mordförsök mot aktivister på internationella kvinnodagen. Feministiska aktivister hade tagit bort nazistiska klistermärken – och nazisterna gick till våldsamt attack.
Högerextremisters och nynazisters upptrappade våld sker samtidigt som en del av dessa grupper anstränger sig för att bli rumsrena. Det är den borgerliga politiken och dess förödande konsekvenser som har underlättat för dessa grupper att gå på offensiv. Somliga sitter i Sveriges riksdag, andra löper amok på gator och torg.

Nazisternas framfart blir inte mindre olycksbådande när olika medier understödjer framväxten av en salongsmässig rasism som i sin tur legitimerar nazistiskt våld. Förstärkandet av nationalismen i en tid där kapitalismens globalisering medför ekonomisk och social otrygghet ger grogrund för högerpopulism, nynazism och rent fascistiska grupperingar. Högerextremismens hot och trakasserier mot kommunpolitiker, aktivister, fackföreningsfolk liksom en strukturell vardagsrasism när människor t ex söker lägenhet eller jobb, förekommer varje dag i vårt land. Det, om något, är ett hot mot demokratin.
Enligt SÄPO begick nazister 14 politiska mord mellan 1999 och 2009, hur stort är mörkertalet? Vi glömmer inte namn som John Hron, Ronny Landin, Kent Antonsson, Hyan Altrn, Jimmy Ranjbar, Peter Karlsson, Gerard Gbeyo, Björn Söderberg. Alla blev de offer för högerextremisternas illgärningar. Ändå upphör inte media med att tjata om ”extremism” på ”båda sidor”, SÄPO utmålar ”autonoma” vänsteraktivister som det ”största hotet” och regeringen lanserar insatser mot ”radikalism”.

Det är dags att vakna upp. Uppgörelsen med nazismens och högerextremismens brott är ett måste för alla som värnar om ett demokratiskt samhälle. Nynazister måste bekämpas aktivt, de som drabbas av våldet har rätt att organisera sitt eget försvar. Det är bara breda och kraftfulla manifestationer som kan hindra nazisterna att angripa och skrämma människor. Därför är det viktigt att vi alla sluter upp i breda manifestationer som i Kärrtorp och de blixtinkallade manifestationerna med tusentals deltagare nu i söndags.
Polisen, SÄPO, regeringen och media måste sluta att måla lika kålsuparteorin och det muslimska spöket på väggen, liksom underskatta högerextremismens dödliga våld. Nazisterna tar andras liv!
Det är ett skarpt läge nu. Socialistiska Partiet uppmanar alla demokratiska politiska krafter, hela fackföreningsrörelsen och folkrörelserna att kraftigt bidra till en bred rörelse mot nazisternas illgärning. Håll samman! Slå tillbaka! Vi viker oss aldrig.

Socialistiska Partiet 10 mars

onsdag 5 mars 2014

Gå med i Socialistiska Partiet i Hässleholm


Socialistiska Partiet vill samla brett för att tillsammans bygga en verklig opposition i kampen mot marknadsvälde och mygel, för att göra Hässleholm till en stad där makten förflyttas från den ekonomiska och politiska överklassen, till arbetare, låginkomsttagare, arbetslösa och alla andra som tröttnat på att stå vid sidan av medan marknadens intressen kväver vår stad. Vi vill att Socialistiska Partiet skall vara en del av en folkrörelse för en ny stad där invånarna sätts först. En stad där resurserna kommer dit de verkligen behövs, i en likvärdig skola, god miljö och en kommunal välfärd värd namnet. Hässleholm kan bli en stad som bryter med den borgerliga politik som förts de senaste 25 åren oavsett styre.
Bild 270
Som medlem är du välkommen till avdelningsmöten samt de olika aktiviteter som lokalavdelningen i Hässleholm organiserar eller deltar i. Du får också regelbundet medlemstidningen Socialistisk Information där vi debatterar och diskuterar partiets politik och erfarenheter. Som medlem i Socialistiska Partiet är du även medlem i den världsomfattande socialistiska Fjärde Internationalen och en viktig tillgång i kampen för en socialistisk framtid!
Men vi behöver bli flera. Kom med oss i kampen du också. Tillsammans bygger vi ett rödare Hässleholm!
Välkommen att kontakta oss för medlemskap:
rodagoinge@gmail.com
070 6812056 


Stadgar och program:
http://www.socialistiskapartiet.se/om/stadgar-och-program/

Möte: Den feministiska kampen fortsätter!




Manifestation på internationella kvinnodagen 8 mars!

Samling på Lilla Torg, Speakers Corner kl 1400!

Tal av Vänsterpartiet och Ung Vänster samt sång av Kristianstads Feministiska Kör!