torsdag 30 januari 2014

Ska det vara så svårt att förstå.





Saken är egentligen ganska enkel. Medborgarna vill inte ha politiker och tjänstemän som super upp skattebetalarnas pengar. Tyvärr så måste man tydligen vara en Hässleholms politiker för att inte begripa den självklara önskan från medborgarna. Att det är långt mellan Hässleholmspolitikernas syn på saken och de skattebetalande hässleholmsbornas uppfattning står klart efter div politikers och tjänstemäns uttalande. Hibabs ordförande sa ”det är lugnt – ingen har varit redlöst berusad”. Va bra! Men alla andra steg mellan spiknykter och redlös har tydligen förkommit. Tommy Nilssons, socialdemokraternas fd kommunalråd, uppfattning om att ”fri bar” är helt självklart och givetvis bör ingå i en hårt arbetande Hässleholmspolitikers naturliga förmåner, säger allt om den rådande uppfattningen bland beslutsfattarna i kommunen. Det finns tydligen en utbredd kultur bland politiker och vissa högre tjänstemän att det är helt ok att dia kommunen på skattepengar. Tydligen så har man svårt att skilja på mitt och ditt.

Men problemen slutar inte med att det finns en utbredd ”skattepengsdiarkultur”. Våra politiker har inte direkt varit osams under den senaste mandatperioden. Dyrporten, handslaget och en massa andra uppgörelser har politikerna kunnat enas om trots förment olika ideologiska uppfattningar. Risken är uppenbar att det är det gemensamma drickandet som har skalat av viljan att opponera. Man kan också undra över hur många kritiska frågor man orkar ställa om budgeten dagen efter ”fri bar”.

Sverigedemokraterna försöker rädda sin politiska ära genom att föreslå en ny alkoholpolicy utan att nämna att deras egna representanter Ulf Erlandsson och Ulf Berggren hör till dem som har skålat på skattebetalarnas bekostnad. Inte direkt trovärdigt – sd är en del av skattepengsdiar- och dryckeskulturen i Hässleholm. Tyvärr så räcker det nog inte med en ny policy – för det är ändå ” Tommy "fri bar" Nilsson  och vänner som kommer att tolka den.
Det enda som kan stoppa politikernas superi på vår bekostnad är en total torrläggning. Vi medborgare vill ha nyktra politiska beslut fattade av nyktra politiker. Skall det vara så svårt att förstå.

Nsk
Nsk
Nsk
Nsk

måndag 27 januari 2014

Rumpan bar!



Först och främst - tack Norra Skåne! Ni visar med den här artikeln varför en livaktig lokaltidning är viktig. För om de skattepengsdiande politikerna inte granskas så kommer utnyttjandet av allmänna medel fortsätta. Det är tydligt att vd:n Stephan Persson och hans lilla hov av politiker från (s), (m), (fp), (c) och (sd) inte klarar av att själv sätta gränserna. Stephan Persson och styrelsehovet anser tydligen att barhäng med tillbehör som Cosmopolita, Bombay Sapphire, Ouzo, Havanna club mm är i överensstämmande med Hässlehems alkoholpolicy. Där står det "Representation med alkohol ska ske med stor restriktivitet". Om barhäng på hyresgästernas bekostnad ryms inom "stor restriktivitet" undra man var gränserna går enligt Stephan Persson och hans lilla politikerhov från socialdemokraterna, moderaterna, folkpartiet, centern och sverigedemokraterna.



Vad är inte tillåtet enligt deras egna beslutade policy? Om barhäng på hyresgästernas bekostnad självklart ryms inom alkoholpolicyn så måste gränsen gå längre bort. Men var  skulle jag vilja veta - vid ett eller två helrör? Morgonsupen ryms den? Vad är inte tillåtet? Vad är policyn värd i praktiken om barhäng är självklart inom ramen?.
Troligtvis så har Stephan persson och hans lilla politikerhov endast antagit en alkoholpoliy för att ha något att vifta med framför media. Som politikergänget har tolkat alkoholpoliyn kan man vara övertygad om att den inte på något sätt skulle användas för att hindra supandet på de allmänas bekostnad. "Gratis är gott" är tydligen det som förenar politiker från socialdemokraterna till sverigedemokraterna. Vi får se om några av dem skäms tillräckligt för att betala tillbaka till hyresgästerna vad de har supit upp.


Henrik

PS Sverigedemokraterna i Hässleholm har varit snabba att kommentera superiet på sin hemsida. Men som den store hycklaren Patric Jönsson är så nämner han inte med ett ord att hans partikamrat Ulf Berggren har varit med och druckit upp hyresgästernas pengar. Utan han försöker framställa det som att sverigedemokraterna är emot alkoholrepresentation. Skål Patric - men så lättlurade är vi inte. DS

Nsk
Nsk
Nsk

lördag 18 januari 2014

Arbetslösheten

ARBETSLÖSHETEN måste vara med i valrörelsen annars tror jag Sveriges medborgare är totalt lobotomerade.
Alla vet att arbetslösheten är ett gissel. För en privatperson är det katastrof , men tänk också på vad den stora arbetslösheten gör på arbetsmarknaden! Det finns 400 000 arbetslösa i Sverige. Det är fler än vad som bor i hela Malmö! Sveriges tredje stad. Arbetsförmedlingen har knappt 40 000 ledidga jobb att förmedla. Alltså går det 9 arbetslösa på ett tillsatt jobb.
Det är politikernas uppgift att skapa många fler jobb. -Ta mig fan. Vi ska  kräva total övertidsblockadad av alla fack! Använd alla jobb och utvecklingsbidrag bidrag på arbetsmarknaden att skapa avlönade jobb!
Ett exempel från mitt eget eländiga liv.
Kultur har inget värde. Vad synd att jag  utbildat mig inom det området, då! Och vad synd att jag inte fick bli bilmekaniker då! Nu har jag gått arbetslös länge, länge. Först som sjuk och sedan frisk. Nu har min teaterförening tänkt anställa mig  som teaterledare. Det vore roligt! De har dåligt dåligt med pengar. Därför får de särskilt anställningsstöd från arbetsförmedlingen. Det stödet får jag betala för det jobb jag ska göra räknas inte som ett arbete! Det ger inte kvalificering till a-kassa, det har regeringen bestämt. Så jag ligger sömnlös och funderar på om jag ska säga ja till ett 6 mån jobb som inte kvalificerar mig till a-kassa och som betalas med samma lön som jag hade för 13 år sedan.  Och  visst vore det roligt att få lön igen, men vreden kokar i mig. Vad är det för djävla skit att det jag kan göra -och som minsann är till nytta i samhället -Det är inte värt att kallas arbete och det ska ske tilll en skamlöst dumpad lön!!
Tror ni det är fel på mig? Nej- alla kommer att utstättas för detta. Vänta bara när era arbetsplatser är omorganiserade, utflyttade och servade av bemanningsföretag som i värsta fall får 5000/ person för att skicka ut arbetslösa i arbete till ingen lön utan för nådegåvor från jobb och utvecklingsgarantin!
Det måste göras stora insatser NU på arbetsmarknaden för att mota lönedumpningen och den osunda regleringen av arbetslivet!
Kristina

torsdag 16 januari 2014

Skandalös vapenaffär med Brasilien




Så fick då det svenska vapenetablissemanget och den politiska eliten sin sedan länge efterlängtade julklapp i form av en omfattande vapenaffär med Brasilien. Dagarna före julhelgen offentliggjordes det att SAAB tecknat ett preliminärt avtal med den brasilianska staten om försäljning av 36 JAS-39 Gripen-plan till ett värde av 30-40 miljarder kronor. Det hela kanske också bara är början på en än mer omfattande miljardrullning då den brasilianska regeringen ställt i utsikt att det i slutändan kan bli frågan om köp av ända upp till 100 plan. Avtalet ska nu det närmaste året konkretiseras med bland annat statuter om brasilianska motköp.
Affären har som sagt var legat länge i stöpsleven. Redan i början av 2003 gjorde dåvarande statsministern Göran Persson vid ett besök i Brasilien en framstöt i frågan. Lula da Silva, vid tillfället en relativt nybakad brasiliansk president, avslog propån med ett artigt men tydligt nej, utifrån att Brasilien hade betydligt mer angelägna saker att lägga pengarna på. Men nu – under Dilma Rousseffs presidentskap – blev det således grönt ljus.
Idag är också den svenska politiska eliten mäkta förnöjd: ”Det är ett glädjande besked som är bra för svenska jobb och Sveriges ekonomi” (Fredrik Reinfeldt), ”det är en mycket glädjande nyhet och det är bara att gratulera SAAB, Sverige och Brasilien” (Stefan Löfven), ”det är fantastiskt att Sverige producerar ett flygplan som är både bättre och billigare än konkurrentländernas” (Metalls ordförande Anders Ferbe), för att citera tre herrar med central politisk makt.
Överhuvudtaget är det tunnsått med protester. Mp anser att affären är problematisk och kräver insyn i den vidare processen, men partiet säger sig inte vilja verka för att avtalet rivs upp vid ett eventuellt regeringsskifte. Från V och Jonas Sjöstedt har det förvånande nog inte hörts ett endaste ljud. Endast fredsrörelsen, och då främst genom skarpa uttalanden från Svenska Freds och Kristna Freds, har tydligt markerat mot affären.
Och visst borde Brasilien, där en femtedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och där nedhuggningen av Amazonas på sikt är ett stort globalt hot, satsa pengarna på helt andra saker än stridsflygplan. Det hela ligger dock i linje med att de härskande i Brasilien traktar efter att utveckla landet till en global stormakt, inte för inte är det också tänkt att 24 av de nu beställda planen ska placeras på landets snart färdigställda första hangarfartyg.
Även utifrån svensk horisont är självklart affären – och hela JAS-projektet – ett vansinne. Fram till år 2042 är det tänkt att satsa 90 miljarder av budgetpengar på att utveckla detta plan till ett så kallat ”Super-JAS”, 90 miljarder till destruktiva militära leksaker istället för exempelvis angelägna sociala välfärdsprojekt och klimatomställning.
Vi socialister säger: Skrota en gång för alla JAS-projektet och ställ om verksamheten på SAAB i Linköping till alternativ nyttig produktion.

onsdag 15 januari 2014

Björklund är fantastisk!

Säga vad man vill om Jan Björklund men han är en otroligt skicklig politiker. Vet ingen annan politiker som kan vända sitt egna misslyckande till att framstå som en satsning. Han otroliga förmåga att dölja sina misstag fick vi strålande prov på i veckan. Han beslutade att tillsätta en internationell skolkommission som skall granska vad som har gjort att den svenska skolans resultat sjunker snabbast i hela OECD. Det här vill han nog att det skall uppfattas som om att han tar ett rejält krafttag. Problemet med en skolkommission är att det i praktiken innebär ett underkännande av Björklunds egen undervisningspolitik. Om Björklunds alla tvärsäkra uttalande och hastiga ogenomtänkta reformer under hans tid som utbildningsminister hade utvecklat skolan positivt. Hade det inte behövts någon skolkommission. Sanningen är att Björklund inkompetens och ideologiska låsningar har tvingat fram en skolkommission.
Nästa fantastiska utspel var att Björklund skall inrätta ett utbildningsvetenskapligt institut. Institutet skall ha till uppgift att sprida aktuell vetenskaplig utbildningsforskning till skolledare och lärare. Låter bra. Problemet är bara att en av de första åtgärderna som Jan Björklund vidtog som nytillträdd utbildningsminister var att lägga ner Myndigheten för Skolutveckling, MSU. MSU hade som uppgift att utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet hjälpa skolledare och lärare att utveckla skolan. Nu återkommer MSU under ett nytt namn. Men Björklund förnekar sig inte - att återinföra det han själv har avskaffat säljer han givetvis som en visionär satsning.

Men min "favorit" politiker förnekar sig inte - han är pålitlig. Efter att ha gjort en del utspel somgår ut på att ta bort tidigare ändringar som han har genomört. Så återkomm han med nya ogenomtänkta förslag i veckan.
Först så vill han införa en tioårig grundskola. Nollan eller förskoleklass skall bli den nya ettan. Han vill ha ett fyraårigt lågstadium. Syftet är givetvis att att försöka vända de dåliga PISA resultaten. förskoleklass skall bli mer skola och mindre förskola är tanken. Det här ställer till det rejält. Först så måste ca 10000 förskollärare vidareutbilda sig till lågstadielärare. De behöver tex få kunskaper om språkutveckling, skrivutveckling osv. Men i praktiken så kommer det också att uppkomma ett behov hos alla nuvarande lågstadielärare att få fortbildning i förskollärardidaktik. Frågan är det rätt sätt att använda resurserna eller endast ett gigantiskt slöseri. Är övertygad om att det är ett slöseri. Har inte sett en enda forskningsrapport som hävdar att det är bristen på katederundervisning på dagis som har orsakat de usla PISA resultaten.
Utöver det så vill han förlänga grundskolan med ett år för de elever som inte uppnår målen i årskurs nio. Undrar varför han tror att den organisation som har misslyckas med att få eleverna att uppnå målen under nio år skulle lyckas bättre om de fick ett år till?
Men Björklund är så pressad av PISA resultaten att han gör ett ytterligare utspel. Han skall införa sommarskola. Fantastiskt! Men vem hade han tänkt skulle undervisa eleverna p sommaren? Tror han att Sveriges utarbetade lärarkår står på kö för att få möjligheten att undervisa problemelever på sommaren? Lär inte bli många lärare som frivilligt anmäler sig till sommarundervisning. Då återstår bara lärarstudenter på jakt efter ett sommarjobb eller att laxhjälpsföretagen får ytterligare en marknad att profitera på. Lär hur som helst inte bli någon kvalitativ utbildning på sommaren. Men visst är han en skicklig politiker - tyvärr så är han också en katastrof för skolan och eleverna.

tisdag 14 januari 2014

Demo i Malmö


Torsdagen den 9:e januari misshandlades en SSU-medlem på öppen gata i centrala Malmö. Det var en tydligt politiskt motiverad attack mot en aktiv och organiserad socialdemokrat och socialist, med anledning av de tydliga feministiska och antirasistiska uttalanden som SSU-medlemmen gjort. Det hen drabbats av är alltså rasistiskt motiverat, högerextremt våld.

Attacken i Malmö är inte en isolerad händelse, utan har föregåtts av ett antal högerextrema hot och attacker runt om i landet. För bara en månad sen atta...ckerades en antirasistisk manifestation i Kärrtorp av organiserade nazister. Den socialdemokratiska rörelsen har genom illdåden på Utöya 2011 drabbats oerhört av hårt av det högerextrema och fascistiska våldet. Det är skilda händelser, men våldet följer samma logik och har samma syfte: att tysta och skrämma de krafter i samhället som kämpar för alla människors lika värde och rätt.

Vi antirasister låter oss inte tystas eller skrämmas. Vårt svar på varje försök att tystas ned är att intensifiera kampen för de idéer vi tror på. Vi är många som står upp mot rasism och högerextremism. Vår enighet är det bästa redskapet mot de fascistiska och högerextrema krafterna.

Vi uppmanar alla antirasister att sluta upp med oss på torsdag!
Vi låter inte rasisterna tysta oss!



Arrangörer: SSU Skåne, SSU Malmö, Socialdemokraterna i Malmö

Ta gärna ta med banderoller med antirasistiska budskap samt röda fanor. Men lämna gärna eventuella organisationssymboler hemma.